Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jelenlét és Ágtól ágig

Jelenlét és Ágtól ágig Kultúra

Újabb színvonalas kulturális esemény lesz pénteken Alsócsernátonban, ahol ezúttal megzenésített versekkel és egy, a településhez több szállal is kötődő verseskötettel várja az érdeklődőket a szervező Haszmann Pál Közművelődési Egyesület.

Március 4-én, pénteken 18 órától az alsócsernátoni református papilak szomszédságában található gyülekezeti teremben Lackfi Dorottya és Sinha Róbert Jelenlét címet viselő koncertjével kezdődik az irodalmi est, majd Sántha Attila József Attila-díjas költő legújabb, Ágtól ágig című kötetének bemutatásával folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés

Lackfi Dorottya (ének) és Sinha Róbert (gitár) műsorában gitárkísérettel elénekelt vers-dalok szerepelnek a világzene és az igényes könnyűzene határáról. Ezek néha egy kis klasszikus beütéssel, máskor bossa nova vagy keringő ritmusban, vagy éppen rockzenei ihletésű akkordokkal, gyors tempóban kísérve szólalnak meg. Az előadáson Sinha Róbert és Lackfi Dorottya versmegzenésítései (Lackfi János költeményeiből) mellett olyan dalok is szerepelnek, melyek szövegírója és egyben zeneszerzője is Lackfi Dorottya.

A koncert után Sántha Attilával az est házigazdája, Dimény H. Árpád költő és dr. Deák Ferenc Loránd magyartanár beszélget többek között arról is, hogy fel tudjuk-e idézni őseink életútját, mit tudunk rólunk, illetve mit tudunk tenni azért, hogy emlékük fennmaradhasson. Ugyanis az Ágtól ágig kötetben hét emberöltő eseményei elevenednek meg – olvasható a könyv borítóján –, régi emberek jönnek elő, akikről sok esetben semmi egyéb nem maradt fenn, mint egy történet. Hogy hazajött, vagy nem jött haza a világháború(k)ból, s ha igen, miért; hogy kifolyt a tekenőből a kenyértészta; vagy hogyan harcoltak a szépasszonyok és a veszettség ellen.

És mert ezek a versben megírt történetek egy egész életet példáznak, a kötet voltaképpen arról szól, miként érdemes élni, hogy legalább egy említés erejéig mi is fennmaradjunk utódainkban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük