Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Járványban is összetartanak

Járványban is összetartanak Kultúra

Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület 1921. február 28-án alakult a kolozsvári Református Teológia Fakultás (mai Protestáns Teológia Intézet) épületében, és immár 15 egyházmegyében és 200 gyülekezetben 2500 fiatallal tevékenykedik. Ha egy mondatban kellene össze foglalnunk az egyesület lényegét, akkor így hangzana: az IKE mi vagyunk, akik alkotjuk. Az ünnepi alkalomból a sepsiszentgyörgyi születésű, de Kézdivásárhelyen élő Ruszka Sándor lelkésszel, az IKE elnökével beszélgettünk.

– Az erdélyi IKE-mozgalom fellendülésének első löketét az első világháború okozta trauma és az impériumváltás sokkja adta, hiszen megdőlt a haladásba vetett hit, és az emberek félelmükben ismét bűnbánattal kezdték keresni Istent – elevenítette fel az egyesületet történetét Ruszka Sándor.

Hirdetés
Hirdetés

Majd hozzátette, az IKE egy ökumenikus mozgalom, mifelénk ezt a református egyház ölelte fel, azonban más országokban a katolikus egyházak is beszálltak ebbe. Az évek során egyre jobban fejlődött, elkezdtek ifjúsági vezetőképzőket szervezni, gyülekezeti csoportokat alakítottak, folyóiratokat működtettek, fiatalokat vonzottak be az egyesületbe.

Az IKE 100. évét három pilléren ünneplik. Az első pillér, ha a vírushelyzet nem szól közbe, a valós találkozási pontok lettek volna. Ez az 5. Válts irányt! IKE-fesztiválon kezdődött volna, amelyet nem lehetett megszervezni. A találkozások nagy része az online térbe szorult, de amennyiben lehetőségük lesz, akkor szeretnének egy ünnepi hálaadó ünnepséget a 100. évfordulóra.
– A második pillér a beruházásoké, amelyeket a 100. évfordulóra ütemeztünk. Püspökünk használta ezt a kifejezést, hogy fészekre van az ifjúságnak szüksége, olyan központokra, helyekre, ahol jól érzik magukat, és ezt tapasztalatból tudjuk, hogy mennyire így van – részletezte az egyesület elnöke.

A szervezet új székhelyre készül költözni, a tervek szerint a kolozsvári Farkas utcában található Herepei-házban fognak tevékenykedni a továbbiakban. Az Algyógyi Ifjúsági Központ felújítása is a beruházásokhoz tartozik, ahol továbbra is nyári táborokat, ifjúsági eseményeket szerveznek. Az 5. Válts irányt! pedig Zeteváralján talál új otthonra. Az új helyszínen további rendezvények és fesztiválok lesznek a jövőben.

– A harmadik pillért a kiadványok alkotják, amely egy saját 2021-es határidőnaplóval kezdődött a fiatalok igényei alapján, ezt követően egy, a századik évben kiadott bemutatófüzet folytatja a sort ifjúsági szövetségünkről, majd az új IKE-énekeskönyv következik, amely már mobilalkalmazáson is elérhető – mondta Ruszka Sándor.

Az ifjúsági szervezet századik évfordulója egy kilátástalan és nehézségekkel teli világba talált rájuk, bár az IKE alakulása idején élők és tevékenykedők sem voltak jobb helyzetben, és mégis mertek belevágni, és hittek benne. Ezt kívánják a jelenlegi IKE-tagoknak is. Ugyanakkor idén február 28-tól egy éven keresztül összesen 1921 km-t terveznek közösen leszaladni, ezáltal is emlékeztetve a mozgáshoz csatlakozó IKE-seket, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos az „ép testben ép lélek” jelmondat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük