Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jakab Csaba nevére sportcsarnokok telnek meg

Jakab Csaba nevére sportcsarnokok telnek meg Kultúra

Erdélyben nincs sok zenészdinasztia, a kevesek közt is az egyik legismertebb az ákosfalvi Jakab család. Ők azok, akik egyenként is a saját műfajukban hangszerük mesterei, többen közülük nem csak hazai, erdélyi népszerűségre, hanem nemzetközi elismerésre is szert tettek. Jakab Csaba kiváló billentyűs a jazz, rock, pop örökzöld műfajaiban, de mint énekes-szólista is sokat szerepel rádiókban, televíziós csatornákon. Nevére sportcsarnokok telnek meg, és a jelenlegi élvonal sztárjai szívesen veszik, ha kísérő zenekarukban jelen van.

Hirdetés
Hirdetés

Édesapja, József a népzenében, a szórakoztató, a mulatós műfajban Marosvásárhely és környéke legmegbecsültebb előadója. Bátyja, Attila sokáig a Maros együttes prímása volt, és így bejárta a fél világot, de a komoly műfajban is megállja helyét. Akik követték a Duna televízió Virtuózok című adását, szívükbe zárták a legkisebb Jakabot, Rolandot, Attila fiát, aki döntősként Európa-szerte turnézott, majd Japánban is fellépett.

Ilyen háttér ellenére Csabának a sikerhez vezető útja nem volt könnyű. Ákosfalván született 1980-ban. Általános iskoláit szülőhelyén végezte, gimnáziumi, líceumi éveit Marosvásárhelyen, közben a legjobbaktól tanult zenélni, elsősorban édesapjától és bátyjától. Nagyon fiatalon, 14 évesen már ismerték a szórakoztatóiparban, vendéglátózott, lagzizott, éttermekben lépett fel, ahová érte mentek be a vendégek. Mint billentyűs-szólista írta első szerzeményeit, amelyeket meg is hangszerelt, és amelyekre nagyon jó visszajelzéseket kapott.

19 évesen egy norvég menedzser munkát, szerződést ajánlott neki Norvégiában. Tarsolyában 60 dallal indult el, de mikor megérkezett a hatalmas luxus sétahajóra, mint énekes zongorista, rájött, hogy nyelvet kell tanulnia, új kultúrát kell befogadnia, na és repertoárját ki kell bővítenie legalább 2300 dalra, örökzöldekkel, jazz-standardekkel, divatos pop- és rockdalokkal. Neki ez rövid idő alatt mind sikerült, olyannyira, hogy 8 évet maradt a skandináv országban.

„Nagy tapasztalat volt számomra, és szakmai téren a legjobb iskolának tartom!” – mondta, amikor hazajött, és megkeresett, hogy szerzeményeivel szeretne egy lemezt kiadni a Dancs Market Records égisze alatt. Az egyből kettő lett, mindkettő sikeres, a rajta levő dalok slágerekké váltak. Közben egy japán menedzser Japánba és Hong-Kongba vitte el turnézni a bátyjával együtt.

2013-ban úgy döntött, Erdélyben építi tovább karrierjét, saját dalokkal. Közben újabb szerzemények, koncertek, fellépések. Dancs Annamarinak megírja és meghangszereli az énekesnő talán legszebb, Erdély földjén című dalát. A jelenlegi román popipar is felfedezi billentyűs zsenialitását. Zongorista és backing vokalista olyan produkciókban, mint Connect-R & Band, Andra & Band vagy Raluka & Band.

2018-ban Marosvásárhelyen, lemezbemutató koncertjére több mint 1200 néző váltott jegyet, 24 tagú élőzenekar kísérte, a szakma legjobb és legismertebb hangszeresei kínálták fel együttműködésüket. Vendégként, néhány dal erejéig erdélyi és magyarországi sztárok is megtisztelték a koncertet; hasonló bravúrt sikerült rá egy évre is összehoznia. Megtalállak, Vándorfelhő, Mi amor című dalai sokat játszott slágerek az elektronikus médiában.

Nagy élményt jelentett számára, amikor Japánban meghívták L’Oreal Paris workshopjára fellépni. Az afterpartyn az 500 modell a szervezők elvárásának megfelelően visszafogott kezdetben volt, de mikor Csabától meghallották a vérbeli, tüzes magyar muzsikát – elszabadult a pokol, mindenki bulizott. Így kell ezt csinálni!

Dancs Árpád

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük