Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Izgalmas lesz az István, a király

Izgalmas lesz az István, a király Kultúra

Javában zajlik a felkészülés az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció augusztusi előadásaira. A színészek, zenészek próbálnak, a stábtagok pedig mindent megtesznek, hogy az előadások sikeresek legyenek idén is. Az elmúlt napokban az éppen zajló műhelymunkákba kukkantottunk be, ahol különböző jeleneteket próbáltak az előadóművészek, igencsak jó hangulatban. Az augusztusi előadásokon újdonságokkal is jelentkeznek a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

M int ismeretes, idén augusztusban újra látható lesz a Sepsi Arénában az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, amelyet öt alkalommal játszanak a sepsiszentgyörgyi közönségnek. Kolumbán Zenge, a produkció gyártásvezetője a múlt heti próbán elmondta: lezárult a második műhelymunka a Székely Mikó Kollégium tornatermében, amikor a felújítással kezdtek el foglalkozni, megnézték a korábbi felvételeket, felelevenítették a különböző jeleneteket. Az elmúlt napokban már zenekarral kiegészülve dolgoztak a szereplők, nemcsak a mozgásra, de a hangzásra is nagy hangsúlyt fektetve. A színészeknek, szólistáknak külön énekórákat tartanak, hogy begyakorolják, felidézzék a korábbi részleteket, hiszen eltelt egy év az előző produkció óta, és bár az István, a királyt nem lehet elfelejteni, fontos felidézni azt, amilyen tavaly volt az előadás.

Ami az újításokat illeti, a gyártásvezető elmondta: igyekeznek csiszolni a jeleneteket mind hangban, mind előadásmódban, látványban, hogy minél inkább kidolgozottak legyenek. A forgatókönyv nem változik, viszont kisebb módosítások lesznek a rendező részéről, ami majd az előadáson derül ki a nézők számára. Az István, a király nagyprodukcióban két új szereplő is színpadra lép, miután objektív okokból két másik kilépett. Vecellin szerepében Buta Árpádot, míg Hont szerepében Kerezsi Csanádot láthatja majd a közönség.

Buta Árpád lapunknak elmondta: mindig nagyon szerette az István, a királyt, ezért nagy öröm volt számára a felkérés, hogy vegyen részt a munkafolyamatban és az előadásban.

– Amikor felcsendülnek a dalok, mindig libabőrös leszek, a szabadság- és a magyarságérzés tör elő belőlem, és ez az öröm, hogy most én is részese lehetek, mindent megér – mondta az énekes, aki először a csíksomlyói bemutatón látta a darabot, még középiskolás korában.

Hozzátette: igaz ugyan, hogy a darab, a szereplők és a szövegek ismertek, de számára mégis újdonság volt Vecellin szerepe, viszont mivel egy német lovagról van szó, sokban hasonlít hozzá, ezért könnyű volt beletanulni, felvenni a jellemzőit. A társulattal és a próbákkal kapcsolatban Buta Árpád elmondta: nemcsak munkatársak között van, hanem barátok között is, a mindennapi hangulat családias, nagyon szereti a próbafolyamatot.

Váta Lorándot Laborc szerepében láthatja a közönség idén is, ő már tavaly több alkalommal is megformálta a Koppány mellé felsorakozó szereplőt. Mint mondta, számára most sokkal könnyebb a felkészülés, mert ismeri az előadást, összeszokott a kollégákkal, és csak felújításra vár a darab. Természetesen meg kell keresni az új állapotokat, de mégis könnyebb, mint az előző évben, amikor nagyon nehéz volt belekezdeni, menni az ismeretlen felé, és nem látni a végét. A szereppel való azonosulás nem feltétlenül szükséges, de mégis kell – mondta Váta, viszont erre nincs recept, mert a színészek mindig más és más szerepben találják magukat. Van, amikor a szerep talál a színészre, de van, amikor nagyon távol áll tőle, mégis sikeres lesz a megformálása. Mivel az István, a király rockopera, itt a szerepeket elsősorban hangra osztották ki, így nem tudná magát elképzelni Koppány vagy István szerepében.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára ez a mű, Váta azt válaszolta: azt, amit mindenkinek, aki az 1980-as években titokban hallgatta otthon a családja körében a bakelitlemezt.

– Volt a családunknak egy magyarországi rokonoktól kapott képeslapja, amin a magyar parlament volt, és mindig nézegettük, de sose jutottunk el Budapestre, apám meg mondta, hogy ez a mi fővárosunk, ez a mi hazánk a lelkünk mélyén. Ezek a tiltott dolgok bennünk voltak, a féltve őrzött vágyakozások. Ehhez tartozik az István, a király, vagy akár az Edda is – mondta a színész.

Kolumbán Zenge arra biztat mindenkit, hogy nézze meg, egyrészt mert olyan darab, amit látni kell, főleg annak, aki még nem látta, de azoknak is ajánlja, akik tavaly megnézték az egyik szereposztással a darabot, hogy nézzék meg egy másik szereplőgárdával, mert minden előadás különböző, de ugyanolyan színvonalas.

Ami a jegyeladást illeti, már lehet vásárolni a sepsiszentgyörgyi városi szervezőirodában, de az eventim.ro oldalon is. Igaz, az első két napra (augusztus 20–21.) már elfogyott a jegyek nagy része. Idén teljes kapacitással használhatják ki az arénát, így előadásonként akár 800 jeggyel többet is értékesíthetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük