Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Itt a tizenegyedik

Itt a tizenegyedik Kultúra

Hetven csapat, összesen 210 versenyző vesz részt március elején az ország legnagyobb akadémiai vitaversenyén, a Saint George City of Debate XI. kiadásán – jelentették be sajtóértekezletükön a szervezők.

„Az idei kiadáson nem annyira a mennyiségre, inkább a minőségre tesszük a hangsúlyt, az eseményen részt vevő 70 csapat versenyét körülbelül 70 bíró figyeli majd. Két csapattal először képviselteti magát a Moldovai Köztársaság. Ez az ország egyik legerősebb, ha nem a legerősebb akadémiai vitaversenye” – nyilatkozta Vlad Vidican főszervező. A csapatoknak két előre ismert kijelentést kell fenntartaniuk, illetve cáfolniuk (mindkét szempont szerint kell tudni érvelni). Az első: Romániában a bírósági ítéleteket esküdtszékeknek kellene meghozniuk. A második: az ateista szülőknek arra kellene bíztatniuk gyerekeiket, hogy csatlakozzanak a helyi többségi felekezethez.

– Azt gondoljuk, hogy két érdekes, meglehetősen aktuális témát érint a két kijelentés, akár az európai, akár a romániai vagy helyi helyzetre gondolunk. Nagyon érdekes vitákra számítunk – véli Vlad Vidican.

Természetesen lesznek más témák is, amelyekre ott helyben kell reagálniuk a versenyzőknek. A bírók között szerepel többek között Şerban Pitic és David Moscovici, két elismert vitázó, akik jelenleg a világbajnokságra „gyúró” román válogatottat készítik fel. A versenyr március 3– 5. között zajlik a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, a döntőt utolsó nap a Székely Mikó Kollégiumban tartják. Az eseményt a Román Vita, Szónok és Retorika Egyesület szervezi, a Covalact és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal támogatásával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük