Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

István Ildikó tüzet hozott

István Ildikó tüzet hozott Kultúra

István Ildikónak, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola népdal- és néptáncoktató tanárának könyvbemutatójára március 25-én, csütörtökön került sor a nemrég felújított nagyajtai művelődési ház nagytermében.

A régi, szép időket idéző díszterem kiváló helyszínnek bizonyult a Tüzet viszek című, kifogástalan nyomdai kivitelezésben megjelent, hiánypótló és értékes kiadvány bemutatására, melyet szerzője, István Ildikó jó szívvel ajánlott a megjelent erdővidéki pedagógusok, óvónők és tanítónők figyelmébe.

Hirdetés
Hirdetés

Bemutatóját egy Kodály-idézettel kezdte, mely szerint „az óvodával, annak zenéjével foglalkozni nem mellékes, kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés”. Merthogy könyvét, melyben népi gyermekjátékok, népdalok vannak leírva közérthetően, elsősorban az óvónőknek ajánlotta: „Az évek során a különböző szakmai megbeszéléseken, óráimon megtapasztalt tudást igyekeztem lefordítani a mi egyszerű nyelvezetünkre úgy, hogy bárki, aki beleolvas ebbe a könyvbe, érezze, hogy igen, ezt akár én is csinálhatnám” – hangoztatta.

A könyvben férje, Mihály Pál segítségével a népi hangszereket is bemutatja a szerző, ráadásul, a pedagógusok munkáját megkönnyítendő, az óvodai játékos foglalkozásokat hónapokra bontja, így könnyen beleilleszthetőek a tanév szerkezetébe. És az sem mellékes, hogy le van írva a könyvben a gyermekjátékok zenei anyaga is, kiegészítve egy CD-melléklettel.

„Húsz éve már annak, hogy sok-sok gyermekkel próbálom megismertetni, megszerettetni a magammal hozott népdalokat és gyermekjátékokat, ezzel együtt a néptánc alapjait is. Saját tapasztalatomból és elődeim tanácsaival felvértezve, valamint férjem és munkatársaim biztatására döntöttem el, hogy azt a kis népi örökségemet egy ilyen kiadvány formájában megosztom” – olvasható a könyv előszavában, majd annak bevezetőjében István Ildikó arra is kitér, hogy gyermekként számára micsoda élmény volt utcabeli pajtásaival játszani az öreg fűzfa alatt, vagy az iskolában az óvó nénivel, tanító nénivel. Úgy véli, a társadalom, a technika fejlődésével dalaink, játékaink ma már nem tudnak úgy átöröklődni nemzedékről nemzedékre, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt, és épp ebben segíthetnek a pedagógusok, hogy ebből az örömből, ebből az élményből ne maradjanak ki a mi gyermekeink sem.

– Szeretném a népdalt, a néptáncot hitelesen továbbadni. Könyvemben nem egy gyűjtemény, hanem inkább tapasztalatom átadására törekedtem, remélem, segíteni tudtam nektek általa – mondta a bemutatón jelen levő óvónőknek, tanítónőknek.

Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola igazgatója azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy tudományosan igazolt tény, miszerint amelyik gyermek táncol, énekel, jobban teljesít matematikából vagy akár más reál tantárgyakból is. István Ildikó könyve ezért is hasznos lehet számukra. A kiadvány egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Magyarország kormányának) támogatásával jelent meg, mely támogatást az igazgató nyilvánosan meg is köszönt, továbbá elmondta, a szórványmagyarság körében is szeretnék bemutatni, és terveznek egy hasonló kiadványt a kis- és a nagyobb iskolások számára is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. április 1., 13:06
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Nagyon sok szeretettel GRATULÁLUNK, további sok sikert kívánunk! Áldott, békés, boldog ünnepeket kívánunk! Icus, Tamás Baracsról.