Felhívás!

István, a király Kézdiszentléleken

István, a király Kézdiszentléleken Kultúra

Március 20-án zárult le az István, a király iskolába megy verseny első fordulója, amelyen a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola Porond színjátszócsoportja is részt vett, és a közönség lelkes szavazata, illetve a zsűri pontszáma alapján bekerült a második fordulóba, ahol a legjobb 12 iskola versenyez majd a továbbjutásért.

Az István, a király iskolába megy egy nemzetközi zenés színházi tehetségkutató verseny általános iskolás korú gyerekek számára, amelybe összesen száz Kárpát-medencei település kapcsolódott be. Erdélyből öt iskola és 13 szólista jelentkezett Nagyenyedről, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Gyergyószentmiklósról, Csíkfalváról, Csíkszentdomokosról és Kézdiszentlélekről.

A versenyre két kategóriában lehetett benevezni: csoportos, illetve szóló produkcióval. A csapatoknak az István, a király rockopera egy jelenetét kellett színpadra állítaniuk, majd azt okostelefonnal lefilmezniük, és a videót feltölteniük az iskolasistvan. hu felületre.

A Porond színjátszói a Koppány vezér című jelenettel neveztek be. Az ebben szereplő 30 diák számára a rockoperával való megismerkedés lehetőséget nyújtott egyfelől hagyományaink, történelmi értékeink megismerésére, másfelől pedig tehetségük megmérettetésére. A rendezésben, a színpadképes előadássá formálásban, a jelmezek elkészítésében a színjátszókör irányítói (Dávid István, Rancz-Gyárfás Elemér, Vajna Réka Katalin, Vikol Katalin, Zakariás Ágnes) mellett nagy segítséget nyújtott Marthi Jenő és felesége, Marthi Beáta a táncjelenetek kidolgozásában, Ábri Béla a zenei felkészülésben, Mojzi Béla a díszletek kivitelezésében, Kertész Tibor a hanganyag és a videó elkészítésében, felvételében.

A csoportos jelenet mellett két 7. osztályos diák is benevezett a versenyre. Bartók Hunornak (István szerepében) az Oly távol vagy tőlem, Vargyasi Szabolcsnak (Koppány szerepében) a Szállj fel, szabad madár! kötelező versenydalok mellett még egy-egy szabadon választott dallal kellett bizonyítania tehetségét. A csoportos, illetve a szólóprodukciók továbbjutása  a közönség szavazata és a szakmai zsűri pontszáma alapján történik. A zsűri tagjai a színházi élet ismert személyiségei: Feke Pál, Novák Péter, Szulák Andrea, Szörényi Örs, Sebestyén Ada, Károly Kati, Hajzer Nikolett, Puskás Peti, Karin Dragos.

A második fordulóból jelenetenként egy-egy csapat esik ki, hogy melyek, azt az április 15-ig tartó szavazás dönti el, a szólisták közül pedig három döntőst választ ki szerepenként a szakmai zsűri. A végső eredményhirdetés május 15-én várható, amikor az István, a király rockopera négy jelenetének előadói közül jelenetenként egy-egy csapat győz, a szólóprodukciók közül pedig szerepenként egy-egy előadó. A négy győztes csapat és a szólisták nagyszínpadon mutathatják be a teljes rockoperát.

Emellett értékes jutalomban is részesülnek: a szereplők elutazhatnak Párizsba, ahol Versailles-ban megnézik a trianoni békeszerződés helyszínét, továbbá Disneyland-ben is eltöltenek egy napot. A szólisták közül Szörényi Levente és Bródy János különdíjasokat választ, akik lehetőséget kapnak zenei továbbtanulásra egy éven át.

Az Apor István Általános Iskola csoportos produkciója (Koppány vezér), illetve a szólóprodukciók megtekinthetők a http://iskokasistvan.hu felületen, ahol a jelenet 2. fordulójára április 15-ig, a szólisták 1. körére pedig március 31-ig szavazhat a közönség.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. március 25., 16:18
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Melyik részére, gondolunk, attól függ? A felvételt kötelező módon telefonnal kellett felvenni, a szereplők pedig amatör, műkedvelő gyerekcsapat. Köszönöm.

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 16:56
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Sajnos csak mobil telefon használatával lehetett készíteni benne volt a szabályzatban. A cikk írója nem tért ki erre. Azért ilyen a felvétel.Szép napot

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 17:22
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Gratulálunk a lelkes csapatnak, nagyszerű munka , értékeljūk a tehetségeteket,a bátorságotokat szavaztunk és szavazunk 10 ponttal és másokat is erre buzdítunk.További sok sikert , bármi is lesz a végeredmény nekūnk ti vagytok a GYŐZTESEK. Mert “legfőképp” most és mindig is – Jót tenni jó.-

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 17:09
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Gratulálunk a lelkes csapatnak , eredményes munka, értékeljūk a tehetségeteket, a bátorságotokat , szavaztunk és szavazunk 10 ponttal és másokat is erre biztatunk. Bármi lesz a végeredmény nekūnk ti vagytok a GYŐZTESEK.További sok sikert…Mindig is, de főként most -Jót tenni jó.-