Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Isteni esszenciából építkezni

Isteni esszenciából építkezni Kultúra

Új megközelítésből nézett a női minőségre, a nőiség meghatározó elemeire Korpos Andrea képzőművész a Bod Péter Megyei Könyvtárban megtartott múlt heti előadásán, de láttatott is, hiszen magával hozta a téma inspirálta pasztelljeit és akvarelljeit, kiállítást is rögtönözve a Kék-teremben.

Hirdetés
Hirdetés

A fiatal gyergyócsomafalvi képzőművész szerint, aki egyébként a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzettje, a nőben fellelhető tulajdonságok visszavezethetők egy-egy archetípusra, a görög mitológia istennőinek karakterére, de a székely szimbólumvilág is sokféleképpen ábrázolja a női létet. Mint Kondor Ágota bevezetésképpen elmondta, többhetes előadássorozatban foglalkoznak a nőiességgel, a személyes életben és a székely társadalomban megélt nőképpel, identitással, ennek a témának az értőjeként, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi nőszervezete meghívására érkezett a megyeszékhelyre Korpos Andrea. Kovács Sára diák népdalelőadása után Magyarósi Imola művészettörténész, Korpos Andrea egykori tanára mutatta be röviden az előadót, akiben az anyaság megélése indította el a témában való elmélyülés igényét.

Korpos Andrea előadása vezérfonalául Szokolai Lendvai Katalin gondolatát választotta, mely szerint „ha igazi nővé akarsz válni, az isteni esszenciát elő kell hívnod magadból.” A magát kíváncsi és nyitott képzőművészként meghatározó előadót több, egy irányba ható olvasmány, ábrázolás, gondolat találta meg a közelmúltban, melyek erős benyomást tettek rá, és vizuális ábrázolásra késztették. Így az archetípusok fogalmára és típusaira Carl Gustav Jung, illetve az őt idéző japán származású, amerikai pszichiáter Jean Shinoda Bolen könyvében bukkant rá. A keleti spirituális tanok szintén mélyen megérintették, ugyanakkor nagyon erősen kötődik hagyományainkhoz, így a székely szimbólumok, illetve a női jelképként ismert tulipánábrázolások üzeneteiben is elmerült.

A női lét szakaszait szépen ábrázolják a magyar népművészetben gyakran felbukkanó tulipán-motívumok, azok formáiból most olvasni tanulhattak a jelenlevők. Így tudtuk meg, hogy a tulipán háromszirmú ábrázolása a test-lélek-szellem egységét üzeni, a villás, kétágú tulipán a szűz leányokat jelképezi, a tökös tulipán a nyiladozó érzelmű kamaszlányokat, de a várandósság és a szülés is megjelenik az ajakos vagy facsart tulipánban, mint ahogy az elmúlás is a szakállas, azaz hulló szirmokkal ábrázolt virágban. Végül szó esett a Fekete Madonnáról is, az Isten női princípiumáról, amely az ősmagyarok hitében élő istenanya, akit, mikor az Isten leküldi a földre, sötét lepelbe öltözteti, hogy a belőle áradó szeretet és fény ne legyen túl feltűnő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük