Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Ismeretlen hősök vagyunk”

„Ismeretlen hősök vagyunk” Kultúra

A Szent György Napok záró akkordjaként, vasárnap lépett színpadra a Í60-as évek végén alakult Nazareth skót rockegyüttes, amely az 1975-ös Hair of the Dog albummal írta be magát a zenetörténelembe. A csapat számtalan rock-slágerrel büszkélkedhet, nevükhöz fűződik a közismert Love Hurts ballada is. Mint minden ilyen legendás csapat mögött, a Nazareth hátterében is tapasztalt, a rocktörténelmet átélő hangtechnikus áll. Lapunk Phil Griggs „varázslóval” beszélgetett.

 

Déli 1 órakor a városközpontban unatkoztunk, ugyanis a szervezők ekkorra ígértek sajtótájékoztatót a Nazareth muzsikusaival. Hosszú várakozás után kiderült, hogy a beszélgetés elmarad. Mindeközben a csapat technikusai már kezdték betologatni a főszínpadra a méretes hangtechnikát – erősítőket, hangfalakat –, és egy öregúr irányításával elkezdték a hangpróbát.

Az ősz hajú férfi magabiztosan mozgott a digitális, modern felszerelések között, ha néha elakadt is, mosolyogva, mintegy sztorizgatás közepette ismerkedett a színpadot felszerelő, működtető cég éppen kéznél lévő, sokgombos kütyüivel. Odaléptünk hozzá, ám elsőre nem értette, mit szeretnénk kérdezni tőle, azt hajtogatta: „én csak a hangtechnikus vagyok, szerintem mással akarnak beszélni”. Aztán amikor rájött, hogy valójában vele akarunk interjút készíteni, rögtön tréfára váltott: „Ez önnek pénzébe fog kerülni! Ezer euró a tarifa” – ugratott.

A közeli Tein teaház asztalához telepedtünk le. Fiatal lány lépett hozzánk, és sürgette az öregurat, hogy menni kell, indulnak vissza a szállásra. „Látja, ez a barátnőm. Lefotózna vele?” – hozta zavarba a lányt Phil, és amire a lány tiltakozni kezdett volna, hogy ő csak a kísérő, rávágta: „Jó, akkor mondjuk, hogy a lányom. Fotót!”

Phil Griggs szerint az idők során hatalmasat fejlődött a hangtechnika: míg a ’70-es években kevés mozdulatból kellett tökéletes hangot varázsolni a Nazareth-nek, addig mára, a digitális világban sokkal több munka szükségeltetik. „A vintage (régi) cuccok nagyon keresettek manapság is, hiszen sokkal jobban szólnak, mint az újak. A hang sokat változott az évtizedek során: ma minden digitális, ami véleményem szerint nem a legjobb. Hang-varázsló vagyok, így jómagam is haladok a korral, és ebben a digitális világban is igyekszem hozni a formámat. Egy nagy titkot elárulhatok: ha a zenészek jól muzsikálnak, akkor jó hangzást is elő lehet varázsolni, ha rosszul játszanak, akkor bármit teszel, ramatyul szól minden – magyarázta nevetve.

Rövid beszélgetésünk során kiderült, hogy Phil a világ minden részén munkálkodott, dolgozott a híres The Police zenekarral, de Tina Turnernek, a Shalamar, illetve a Cool & the Gang csapatának is volt hangtechnikusa, hogy csak pár nagyobb nevet említsünk. „Nekünk is könnyebb, ha egy tehetséges zenésszel, csapattal dolgozunk. A Nazareth erőssége, hogy csoda jó dalokat írtak. A felvételek, koncertek során a hangosítás sokat számít ugyan, de mi, hangtechnikusok csak ismeretlen hősök maradunk, a közönség a sztárokért jön – mentegetőzött búcsúzáskor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük