Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Írók és költők a galériában

Írók és költők a galériában Kultúra

Szerdán a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. égisze alatt működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia költői és írói tartottak zenés irodalmi estet székelyföldi turnéjuk keretében. Az eseményt csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban „ismételték meg”.
Elöljáróban a marosvásárhelyi, többszörösen díjazott író-fordító-szerkesztő Nagy Koppány Zsolt az irodalmi karavánról lapunknak így nyilatkozott: „Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia nemcsak azt tűzte ki célul, hogy tehetséges, fiatal pályakezdőket és második könyvükön már túllévő középpályásokat támogasson, hanem fellépési-, illetve publikálási lehetőségekhez is juttassa őket. Ezért turnékat szervez mintegy hetvenfős tagságának. Ezúttal négyen jöttünk székelyföldi turnéra: Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön (tegnap a Tein Teaházban volt a karaván – szerk.) lépünk föl. Délelőttönként helyi iskolákban rendhagyó irodalomórák, míg esténként kulturális intézményekben klasszikus felolvasóest keretében.”
Ezúttal Nagy Koppány Zsoltot és a székelyudvarhelyi, négykötetes Bálint Tamás költőt két pályakezdő, a zentai (Szerbia – szerk.) születésű, elsőkötetes (Nyugati csiga körfűrésszel álmodik) Pejin Lea költő, dalszerző, dalszövegíró, valamint a békéscsabai születésű Vöröskéry Dóra kísérte el, akinek első kötete előkészületben van. Miután Dimény-Haszmann Árpád költő, lapunk vezető szerkesztője köszöntötte a jelenlévőket, az irodalmi est Kányádi Sándor Pejin Lea által dallá formált Felleg hátán felleg című versével startolt.
Lea elmondta, számára egyértelmű, mikor ír verset, illetve dalszöveget, és nem gondolt arra, hogy saját verseit megzenésítse. „A dalszövegek úgy jönnek, mint amikor az ember dúdol egy ismerős dallamot.” A megzenésített versről úgy véli, érdekes és hálás dolog, hiszen van egy adott szöveg, amelynek a hangulatát meg kell ragadni, és onnantól már „csak dallammal kell ellátni”. Nagy Koppány Zsolt arra a kérdésre, hogy ennyi kötet és díj után mi a célja, azt válaszolta, „a nagy mű” megírása. „Bár legalább két olyan regényem van, amire nagyon büszke lennék, időnként felmerül bennem a kérdés, hogy vajon megírtam-e már, vagy még hátravan, esetleg meg sem fogom írni”, morfondírozott.
Bálint Tamás középiskolás korában kezdett el írni „egy gyönyörű kislány hatására”, hozzátéve, akkor éppen úgy képzelte el pályáját, ahogy alakult. „Nappal közgazdászként dolgozom, emellett úgy vélem, az irodalomban is többet értem el, mintha csak hobbiból alkotnék. Hosszú távon azt szeretném, ha ez válna az első számú tevékenységemmé”.
Vöröskéry Dóra hangsúlyozta, bár középiskolásként reménykedett benne, hogy kötete jelenhet meg, és ez hamarosan megtörténik, soha nem gondolta, hogy az írás kitöltené az életét. „Mindig polgári foglalkozást szerettem volna, ami meg is lesz, emellett hobbiból írok, amíg élvezem.” A folytatásban a szerzők műveikből olvastak fel – a legnagyobb közönségsikert Vöröskéry Dóra A bankrabló nő című története aratta –, majd az est záróakkordjaként Pejin Lea egyik dalát hallhatták a résztvevők.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük