Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Incitato művésztábor huszonhetedszer

Incitato művésztábor huszonhetedszer Kultúra

Tegnap nagyszámú érdeklődő jelenlétében a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében nyitották meg a kéthetes Incitato művésztábor végére pontot tevő zárókiállítást. Idén 19 bel- és külföldi képzőművész, valamint három művészpalánta alkotott a Ló az irodalomban témakörben.

Hirdetés
Hirdetés

Huszonhetedik esztendeje, hogy néhai Tóth Ferenc útjára indította az Európa-szerte egyedülinek számító Incitato művésztábort, amelynek különlegessége, hogy a meghívott képzőművészek mindig más-más témakörben alkotnak egyetlen kitétellel: annak valamilyen módon kapcsolódnia kell a lóhoz. A kultúrmecénás örökségét annak lányai karolták fel és viszik tovább, így idén is folytatódott az élménykirándulásokkal spékelt tábor, amelynek gyümölcseit a tegnap helyezték közszemlére.

A kiállítóteremben megjelenteket dr. Dimény Attila, a múzeum vezetője köszöntötte, elmondva: az Incitato egyike a legszebb és legérdekesebb kiállításoknak, amit a céhtörténeti múzeum befogad. „Azt gondolom, hogy az Incitato azért érhette meg a 27-ik évét, mert a ló mellett mindig van egy kiegészítő téma, ami érdekesebbé teszi a kiállítás anyagát. A művészek mindig újat tudnak alkotni ennek köszönhetően” – mondotta a múzeum vezetője, aki után Tomos Tünde, a tábor művészeti vezetője mutatta be a tábor idei résztvevőit, akiket a közönség tapssal köszöntött. „Fától-fáig lopakodva kerestük elveszett lovainkat, és a végén meg is találtuk azokat. Sokan megtaláltuk híres írók és költők sorai között, így ez a tárlat is az élményeinkről és benyomásainkról szól” – fejtette ki a négyfalusi képzőművész.

A munkákat dr. Ambrus Ágnes ny. egyetemi adjunktus méltatta, közel egyórás, aprólékos elemzéséhez jó kiindulási pontot nyújtott Kicsi Kincső Kriszta, a Bod Péter Tanítóképző végzős tanulójának szavalata, hiszen a bemutatás a kettősségről szólt, a munkákat irodalmi és képzőművészeti vonatkozásban egyaránt kivesézte a kiállítás méltatója.

„Az idei tábor az én meglátásom szerint azért is különleges, mert minimum két alkotás létrehozását kérték a művészektől, az egyikből egy közös mű, kompozíció született, a másik pedig a témához kapcsolódó alkotások megszületését engedélyezte. Különleges azért is az idei tárlat, mert egy érdekes párbeszédet kezdeményezett két ősi művészeti ág, az irodalom és a képzőművészet között” – mondotta a kiállítás méltatója, aki elsőként a közös művet elemezte részenként, majd a művészek egyéni alkotómunkájába, meglátásaiba nyújtott apró részletekig menő betekintést.

Ambrus Ágnes méltatása után Ábrahám Anna furulya-előadását lehetett meghallgatni, majd a szervezők nevében Tóth Ildikó mondott köszönetet mindazon cégeknek és magánszemélyeknek, akik lehetővé tették, hogy az Incitato „művészlova” idén is szabadon vágtázhasson.

A tárlat augusztus 25-ig tekinthető meg.

 

A XXVII. Incitato művésztábor résztvevői

Ábrahám Jakab, Ábrahám Imola, Csutak Levente, Deák Barna, Deák M. Ria, Dimény András, Forró Ágnes, Kovács Ildikó, Nagy Lajos, Ráduly Piroska, Sárosi Csaba, Simó Enikő, Tomos Tünde, Ürmös Péter, Váncsa Mónika, Vetró András, Vetró Bodoni Sebestyén András, Vetró Bodoni Zsuzsa és Vincze László, valamint Gábor Balázs, Máthé Balázs és Németh Orsolya egyetemista.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük