Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen volt Sepsiszentgyörgy (3.)

Ilyen volt Sepsiszentgyörgy (3.) Kultúra

Folytatjuk a régi Sepsiszentgyörgyöt régi fotók, képeslapok, térképek, montázsok alapján bemutató sorozatunkat. Az 1970-es, 80-as években a Kossuth Lajos utcában végbement további változásokat mutatjuk be.

A közlekedés szempontjából sorsdöntőnek tekinthetjük a Váradi József utca meghosszabbítását a Kossuth Lajos utcáig annak volt 9-es és 11-es, illetve a Konsza Samu utca négy házának lebontásával felszabadult telkeken. A Gábor Áron tér lebontott épületeinek helye pedig lehetővé tette a Gábor Áron utcának a kormányhivatal mellett a Váradi József utcáig való bővítését és két tömbházsor építését. A mellékelt egykori helyszínrajzon próbáltam vázolni a fentebb elmondottakat (2. kép).

Két fennmaradt fényképre is bejelöltem a Váradi József utca meghosszabbítását. A 3. sz. képen a Kossuth Lajos utca jobb oldalán lévő, itt már egykorinak nevezhető épületek telkeit látjuk. A fentebb említett 9-es és 11-es házszámokhoz az 1812-ben épült Pototzki-kúria és melléképületei tartoztak, melyek a mintegy két hektáros telek közepén helyezkedtek el. ( Az udvarházat Pototzki Jakab kereskedő építtette, akinek apja a 18.század végén menekültként érkezett és alapított családot Sepsiszentgyörgyön. A főépületben született és élt az épület lebontásáig Veress Dániel neves esszé- és drámaírónk.) Itt, a mai Kónya Ádám Művelődési Házzal (a Mikó Kollégium volt tanári lakásai) is szomszédos telken át húzták meg a Váradi József utca keleti irányú kiterjesztését. A 4. sz.képen a Pototzki-telek egy része látható az ún. gabonás épülettel. Itt is feltüntettem a tervbe vett átépítéseket.

Hirdetés
Hirdetés

A Kossuth Lajos utca felső (északi) részének néhány épülete sem kerülte el a bontásokat. Az Ureczki, az Izsák és a Kósa családi házak helyén épült fel a Plugor Sándor Művészeti Középiskola új épülettömbje, a túloldalon pedig az előző írásomban már említett Nagy Elek és Kiss Dénes családi háza és kalapgyára, a mellette álló Tölgyes- és Ördögh-házak helyét pedig a Kovászna Megyei Statisztikai Hivatal és az Ambient épülettervezői iroda foglalta el (5. kép).

József Álmos

  1. A Mikó Kollégium volt tanári lakásai (ma Benedek-Fehér-ház), 2. A Mikó Kollégium volt tanári lakásai (ma Kónya Ádám Művelődési Ház) 3. Pototzki-kúria (lebontva), 3a. A gabonás épülete (lebontva), 4. Ütő András háza (lebontva), 5. Ráduly János háza, 6. Bazár, 7. Fogolyán-ház (ma kormányhivatal), 8. Dr.Vajna Mihály háza (lebontva), 9. Szakszervezetek Művelődési Háza, 10. Dr.Benedek Zoltán háza (lebontva)
  1. Beör-palota (ma RMDSZ-székház), 2. Nagy Elek és Kiss Dénes háza (lebontva), 3. Tölgyes-ház (lebontva), 4. Ördögh-ház (lebontva), 5. Ureczki-ház (lebontva), 6. Izsák-ház (lebontva), 7. Kósa-ház (lebontva)
  1. Bazár, 2.Ráduly János háza, 3. Gyárfás Árpád háza (lebontva)

 

A Pototzki-kúriához tartozó gabonás épülete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. december 7., 12:25
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Kedves Tanár úr!
    Nagy tisztelettel és köszönettel követem a régi Sepsiszentgyörgyről megjelent írásait, fényképeket, térképeket. Egy kérdésem van: Melyik hazban lakott Konsza Samu? Emlékeim szerint az egykori Béke utca központ felőli részén valamelyik házban. Gondolom, azért is lett Konsza Samu utca, mert ott lakott.
    Tisztelettel,
    Bernád István