Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

IKA alkotótábor negyedszer

IKA alkotótábor negyedszer Kultúra

Az augusztus 24-én kezdődött és szeptember 2-ig tartó IKA alkotótábor záró rendezvényeként a csernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában népes közönség előtt nyitották meg a művésztelep kiállítását, amelyen huszonhárom képzőművész és huszonkét gyerek vett részt.

Hirdetés
Hirdetés

Az Ágoston József kultúrigazgató, könyvtáros és Székely Géza grafikusművész által szervezett alkotótábor az idén is sikeresen zárult. A megnyitó kezdetén a tárlat ötletgazdája és kurátora, Székely Géza köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően dr. Deák Ferenc Loránd művészettörténész, magyartanár mutatta be a tárlat anyagát.

Deák elmondta, nem véletlen, hogy a régi emberek a mítoszokban a szülőhelyüket köldökzsinórnak nevezték, amelytől nem szakadtak el teljesen, és az évszakok – tavasz, nyár, ősz, tél – körforgásába kapaszkodtak.

– Egy alkotótábor az időhajsza elé sorompót állít. Az idegenből érkező művészek előtt feltárul egy település szőttese, aminek van színe és van fonákja – taglalta. – Kísérőprogramokkal, egy szabadegyetem gondolatával megszervezett tábor van az alkotók és a gyerekek háta mögött, amely összekötötte őket, de nemcsak a résztvevőket, hanem a helyieket is egyben.

A kiállítás anyagán érezhető volt a szervezők jelen iránti érzékenysége, hiszen Székely Géza kortárs feladatok elé állította az alkotókat, feszes tempót diktálva számukra. Néhány művésznek a helyi kutakodásra épülő értékközvetítése mellett az otthonról hozott képek is egymás mellé kerültek. Egy-egy alkotás során hol különféle motívumokból építkeztek, hol a hétköznapi falusi életet helyezték középpontba, így az emberi kapcsolatok ábrázolása mellett még pityókászsákok láthatók a falakon.

Deák Ferenc kiemelte Bencsik János rajzait, amelyek a szén és a pasztell egymásnak feszülő anyaghasználatával tárnak fel és fednek el egyszerre rétegeket. Majd Vass Csaba Csernátoni múltidéző című alkotására tért rá, amelyen nyugalmazott Haszmann Pál Péter népművész és édesapja látható. De nem hagyta figyelmen kívül Hideg Margit képeit sem, hiszen ezek idézik leginkább a múlt leheleteit. Ugyanakkor az alkotótáborozás idején született, a hely szelleme ihlette művek mellett olyanok is bemutatásra kerültek, amelyek a résztvevők műtermi tevékenységébe nyújtanak bepillantást. Figyelemre méltó az is, hogy a község rajzolni-festeni szerető, tehetséges gyerekeinek alkotásai is gazdagítják az idei tárlatot.

Dr. Deák Ferencet követően a vendégművészek is köszönetüket fejezték ki, valamint egy-egy kedves gondolattal méltatták a közönséget. A gyerekektől pedig megtudtuk, hogy a jó hangulat mellett a finom ebédek is sok boldog pillanatot okoztak.

A megnyitó után a szervezők emléklapokat adtak át a jelenlévőknek. A tárlatot szeptember 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők, munkanapokon 10–16 óra között.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük