Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Időkapu a mesevilágba

Időkapu a mesevilágba Kultúra

Nemcsak gyermekeknek, hanem a szép iránt érdeklődő minden felnőttnek kis menekülést jelenthet a mindennapok valóságából a református nyugdíjpénztár (Sepsiszentgyörgy, Olt u. 8 sz.) alagsorában levő babakiállítást meglátogatni.

Hirdetés
Hirdetés

A babakiállításnak van egy állandó magja, de mindig kerülnek új darabok is: a külső teremben modern babák, Hollandiából, Németországból, Spanyolországból származó sorszámozott, saját névvel ellátott, gyűjtők által nagyra értékelt és megfizetett példányok. A belső teremben a hagyományos paraszti élet mindennapjaihoz tartozó jelenetek elevenednek meg a kisebb babák által: a mezei munkákhoz, ünnepekhez, szokásokhoz fűződő életképeket láthatunk, de néger és indián babák is megidéznek egy-egy kultúrát.

Sinka Zita, a gyűjtemény tulajdonosa elmondta, most is úton van hozzá külföldről három baba, speciális internetes csoportokban folyik az állandó adásvétel. Mindemellett található a gyűjteményben olyan baba is, amelyet a kidobástól mentett meg: 130 éves, megromlott testük helyet újat szerelt a megmentett fejekhez, csodálatos népviseletük egyes elemeit megtartotta, a többit rekonstruálta, és most megbecsült darabjai a gyűjteménynek.

A kiállítás mára mintegy 1200 darabot számlál, több típusú, márkás baba a része: akadnak például spanyol, barna bőrű karakterbabák, mindegyik más arckifejezéssel, színészekről mintázott művészbabák, de életnagyságú, rendkívül élethű újabbak is, szintén egyedi arcvonásokkal.

A legrégebbi baba 1885-ből való, de vannak a XX. század elején készültek, és 40-50 évesek is. Elismerést váltanak ki a látogatókból, csodálatot a gyermekekből, akik számára itt megszűnik a valóság, és reálissá válik egy mesevilág. A babák gyűjtőjének, tulajdonosának az a legnagyobb öröm, ha szenvedélye mások számára is érdekes élményt jelent az ott megteremtett látvány.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások