Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén kerül megrendezésre a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Idén kerül megrendezésre a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé Kultúra

A 2022-es év folyamán hetedik alkalommal kerül sor a Székelyföldi Grafikai Biennále megszervezésére. A szakmai színvonal emelése mellett a szervezők nem titkolt célja, hogy a rendezvény még inkább teret hódítson és a továbbiakban is a kortárs grafika jelentős nemzetközi fóruma maradjon. Az idei rendezvény részleteit sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Hirdetés
Hirdetés

Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója az idei év terveiről beszélt a rendezvényre vonatkozóan. Kiemelte, hogy a biennálé megújult arculattal várja a látogatókat a gbiennial.ro honlapon. „Örülünk, hogy sikerült túljutni a 2020-as rendezvény nehézségein, reméljük, hogy idén visszatérünk a szervezés és lebonyolítás megszokott, bevált módszereihez. Az idei kiadás új helyszínekkel is bővül, hiszen Csíkszereda partnerként csatlakozott a biennálé rendezvényeihez, így a törzsanyag egy részét a Csíki Nemzeti Múzeumban állítjuk majd ki, ahol további kísérő rendezvények is fognak zajlani. A budapesti Képzőművészeti Egyetemmel partnerségben a tavaly kiemelt sikernek örvendő, különböző módszereket, technikákat bemutató kisfilmek listáját is bővíteni szeretnénk, így hozva közelebb a műfajt a laikusabb közönség számára.” – mondta Imreh István.

Az esemény céljait és tematikáját Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora ismertette.

„A G7 legfőbb célja a továbbiakban is, hogy fókuszba helyezze a kortárs grafikai törekvéseket, átfogó képet nyújtson a sokszorosító képalkotás jelenkori trendjeiről és fejlődéséről. Nyomonkövesse, feltérképezze, illetve rámutasson azokra a kölcsönhatásokra, amelyek a hagyományos és kísérleti grafikai eljárások különböző fúzióját eredményezhetik. A megváltozott körülmények, a megtapasztalt korlátok közé szorítások arra késztetnek mindannyiunkat, hogy átértékeljük jövőképünket. A bizonytalan idők megválaszolatlan kérdéseire különböző stratégiákkal keressük a megoldásokat. Ennek megfelelően 2022-ben a Székelyföldi Grafikai Biennálé hívó szavának a Stratégiák címet javasoljuk”.  – sorolta Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora.

Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője elmondta, habár korábban még nem vett részt a biennálé szervezésében, izgalommal várja az együttműködést: „Idén is szívesen adunk otthont a rendezvénynek, a földszinti és a harmadik emeleti kiállítótereket is biztosítani fogjuk a kiállítások számára október 7. és november 26. között. Fontosnak tartjuk, hogy a díjazott  munkák bekerülnek az EMŰK gyűjteményébe, továbbá célszerűnek látjuk a jövőben ezt az anyagot akár turnéztatni és más helyszíneken is bemutatni.” Az Erdélyi Művészeti Központ vezetője kiemelte, hogy külön örömet jelent, hogy további székelyföldi kulturális intézmények is csatlakoznak a rendezvényhez és partnerként közösen dolgozhatnak.

Továbbá Ferencz S. Apor elmondta, hogy a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítását követően, az esemény-sorozat kiemelt kísérőrendezvényeiként sor kerül Gyulai Líviusz erdővidéki származású grafikus életmű-kiállítására a sepsiszentgyörgyi EMŰK-ben és bemutatják a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál anyagát a Csíki Székely Múzeumban.

A 7-ik alkalommal megrendezett Székelyföldi Grafikai Biennáléra azon grafikusművészek és művészeti egyetemek hallgatóinak jelentkezését várják, akik elhivatott művelői a különféle hagyományos, digitális és kísérleti grafikai eljárásoknak.

Az érintett szakma 2022. március 20-ig, kizárólag webes felületen jelentkezhet, nevezni a biennálé honlapján, online űrlapon keresztül lehetséges. A beválogatott művek a biennálé katalógusának, illetve kiállításának anyagát képezik majd. A pályázati kiírásról és a szabályzatról bővebben a www.gbiennial.ro honlapon tájékozódhatnak.

Az idei biennálé hivatalos megnyitójára 2022. október 7-én, pénteken kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. Ezt megelőzően megnyílik az előző szemle nyertese, Mettrai Pongchomporn thaiföldi képzőművész kiállítása is. A válogatott alkotásokból álló kiállításokat Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeumban és várhatóan Székelyudvarhelyen is láthatja majd a közönség.

Az esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna, Hargita és Maros Megyék Tanácsai, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.

További részletek a biennálé hivatalos honlapján a www.gbiennial.ro honlapon, illetve a www.facebook.com/grafikaiszemle oldalon találhatók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük