Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Húszéves a Folker együttes

Húszéves a Folker együttes Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Folker együttes idén két évtizedes múltra tekint vissza, tagjai az elmúlt húsz évben egyénenként és csapatban is a magyar néphagyomány értékeivel, magyar népzenével, néptánccal, népi énekléssel, gyermek- és felnőttoktatással foglalkoztak. Az együttes a múlt hétvégén tartotta a 20. évfordulóját Benedekmezőn, ahol színes program várta az odalátogatókat.

Az együttes 2001-ben kezdte el működését Folker néven, azóta rendszeresen muzsikálnak a sepsiszentgyörgyi gyermek- és felnőtt táncházakban, az erdélyi nyári népzene és néptánc táborokban, számos rendezvényen és fesztiválon.

Hirdetés
Hirdetés

Szombaton tartották szülinapjukat, a Folker-kaláka 10 órától kezdődött, és 21 órától táncházzal, tábortűzzel zárult. A nap folyamán sor került mesemondásra, gyermektáncházra, énektanulásra, kézműves foglalkozásokra, gyermekjátékokra, különböző népi előadásokra, de volt borkóstoló, és persze az ünnepi előadás sem maradt el, amelyen a Folker együttes és meghívottjaik léptek színpadra.

Megkerestük az együttes tagjait, hogy kicsit meséljenek nekünk az elmúlt húsz évről. Megtudtuk, hogy a zenekar célkitűzései között a magyar néphagyomány értékeinek megismertetése és átadása a legfontosabb. Az elmúlt két évtizedben az együttes tagjainak több száz tanítványa volt, sokan közülük kimagasló eredményeket értek el.

A hétvégi ünnepségén a tanítványok is aktív szerepet kaptak, ízelítőt nyújtva abból a magyar népzenei tudásból, amit az együttes tagjaitól sajátítottak el.

Hirdetés
Hirdetés

A zenekar tagjai elmondták, életükben két fontos mérföldkövet tartanak számon, az egyik a 2007-ben kiadott Kecsketánc című lemezük megjelenése, amely mesekeretben mutat be felcsíki, gyimesi és moldvai magyar népdalokat, táncokat és népi gyermekjátékokat, illetve a másik a 2019-ben megjelent új lemezük, az Eszes Gyurka és az ezmók, amely az előbbihez hasonlóan mesekeretben mutat be több moldvai csángó-magyar népdalt és táncot.

A hétvégi mulatsággal még nem ért véget a szülinapolás, hiszen ősszel Sepsiszentgyörgyön szélesebb közönség előtt is szeretnék megünnepelni azt, ahol majd fotókiállításon követhetik végig az érdeklődők az együttes elmúlt húsz évét, illetve ott sem marad el a gyermektáncház, a népi előadások, hangszerbemutatók és az ünnepi koncert sem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük