Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hűség és szeretet

Hűség és szeretet Kultúra

„A történelem során időnként elérkezik a pillanat, amikor az írónak meg kell szólalnia, s ki kell mondania az igazságot, bármilyen népszerűtlen legyen is az” – írta Wass Albert 1958. október 15-én floridai otthonában. Az örök érvényű üzeneteit szerteágazó és gazdag életművel hitelesítő alkotóra a földi létből való távozásának évfordulóján emlékezünk.

Wass Albert íróként, költőként és közíróként egyaránt lándzsát tört az igazság, a méltányosság és az Istentől ránk ruházott emberi értékek mellett. Nemes eszmék hirdetője, elesettek szószólója és üldözöttek védelmezője volt.

Hirdetés
Hirdetés

Magatartásáért az ordas eszmék képviseletében szülőföldjén éppen hatalmat gyakorlók és velük hasonszőrűek támadásainak a célpontja lett és maradt 1998. február 17-én bekövetkezett halála után is. Sérelmek, méltánytalanságok és fenyegetések sokasága sem tudta azonban megingatni a szeretet erejébe vetett bizodalmát. Hitte és vallotta: „Kardnál, kopjánál erősebb fegyver, / Pajzsnál, bástyánál biztosabb védelem, / Aranynál, ezüstnél értékesebb kincs /Az egymás iránt való hűséges szeretet.”

Első verseskötetei 1928-ban és 1929-ben láttak nyomdafestéket Kolozsvárott, és 1934-ben Farkasverem című regénye is a könyvesboltok polcaira került. Az utóbbi irodalmi berkekben és az olvasók körében egyaránt nagy sikert aratott. Tehetsége elismeréseként 1935-ben beválasztották a Szépmíves Céh testületébe, és neki ítélték a Baumgarten irodalmi díjat, amit 1940-ben újra megkapott.

Tagjai közé fogadta a Kisfaludy Társaság és az Erdélyi Helikon is.

Már kényszerű amerikai tartózkodása alatt, 1959-ben született A funtineli boszorkány című, több kiadást megért, máig népszerű trilógiája. Főszereplője Nuca, az erdő ölén felnőtt árva szépség, akinek szívbemarkoló történetét csodálatos, ősi erőtől duzzadó nyelvezeten meséli el a szerző. A váratlan fordulatokkal tűzdelt regény nem csak az erdélyi havasok többnemzetiségű lakóinak legendákkal és hiedelmekkel átszőtt világába nyújt bepillantást, hanem a román néplélek mélységeibe is. Ennek tudható be, hogy a 2000-ben megjelent román fordítását napok alatt elkapkodták, és sokan várják az érthetetlen módon késlekedő utánnyomást.

Idén elmarad az emlékezés
A koronavírus-járvány okozta áldatlan helyzetre való tekintettel, Sepsiszentgyörgyön az idén elmarad a közös megemlékezés Wass Albertről 1998. február 17-én bekövetkezett halálának az évfordulóján. Mindazok, akik ezen a napon fejet szeretnének hajtani az író, költő, publicista és közéleti személyiség emberi nagysága előtt, 15 és 17 óra között megtehetik a református vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük