Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hullócsillagok éjszakája

Látványos csillaghullás következik jövő hét elején, amit a benedekmezői Vega Csillagvizsgálóból követhetnek az érdeklődők. Ugyanakkor a Hold, a Szaturnusz és a Jupiter is megfigyelhető lesz az esemény alatt.

Érdemes kimenni a természetbe az augusztus eleji éjszakákon, ugyanis a csillagászok szerint látványos csillaghullás lesz tapasztalható. A vallásos hiedelem Szent Lőrinc könnyeiként tartja számon a nagy mennyiségű hullócsillagokat, melyeket főként augusztus 10. után lehet látni átsuhanni az égbolton. Az átlagosnál sűrűbb meteorhullást több meteorraj idézi elő, ilyen például a Perseidák, amely az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj.

A Hullócsillagok éjszakája eseményt Csere Mihály informatikus, amatőr csillagász szervezi, helyszíne pedig a benedekmezői Vega Csillagvizsgáló lesz hétfőn éjszaka. A 12-éről 13-ára virradó éjjel lesz a legalkalmasabb arra, hogy óránként akár több tíz hullócsillagot is megfigyelhessünk – magyarázta az amatőr csillagász.

Hirdetés
Hirdetés

A hullócsillagok mellett más égitesteket is megfigyelhetnek az érdeklődők, távcsővel nézhetik a Holdat, a Jupitert vagy a Szaturnuszt, a szervezők pedig magyarázattal is szolgálnak egy-egy égitest különlegességéről.

Az eseményre autóval lehet eljutni, azonban arra kérik a résztvevőket, hogy lent parkoljanak a tábor bejáratánál, mivel az autók lámpájának fénye rontja a látási viszonyokat. Nagyon fontos a fényforrások kiküszöbölése, mivel a sötéthez való alkalmazkodás 20–40 percet tart, amit fél másodperc alatt el lehet rontani. Ezért tilos lesz mindenféle lámpa, telefon használata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük