Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igaz és hamis

Egy téli este a mester a tanítványaival szalonnázott a tábortűz mellett. Mivel hideg volt, a pálinka is előkerült. S ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a harmadik pohár után kezdett mindenki felszabadulni. Az egyik tanítvány, akiről tudni kell, nagyon zárkozott és félénk ember volt, azt kérdezte a mestertől:

– Mondd, honnan tudjuk mi, a te tanítványaid, hogy nem csapsz be minket, és igazán mester vagy, nem egy szélhámos? És miért mondta Jézus, hogy senkit se hívjatok magatok közül mesternek?

Feszült csend keletkezett. Mindenki a mestert nézte. Ő töltött magának még egy pohár pálinkát, felhajtotta, nagyot sóhajtott, majd így szólt:

– Figyeljetek, azt, hogy mester vagyok, csak ti gondoljátok úgy, én nem. Jézus azért mondta, ne szólítsatok senkit mesternek, hogy megértsétek: az élet a mester. Ha ezt megértettétek, akkor bármi és bárki lehet mester, egy fűszál, egy légy, ti is és én is.

Egy keveset hallgatott, majd hozzátette: Az igazi mester semmi újat nem tud nektek tanítani, csak eszetekbe jutatja azt, amit ti is tudtok, bennetek is ott van, csak elfelejtettétek.

Ruszka Zsolt

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük