Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hetvenéves a színházunk!

Hetvenéves a színházunk! Kultúra

Hetven éve lett Sepsiszentgyörgy Európa egyik legkisebb színházi városa. Az a színház, amely megszámlálhatatlan fiatal művész pályafutásának volt indító állomása, napjainkra a progresszív romániai magyar színjátszás egyik megkerülhetetlen műhelyévé vált. A 70. születésnapot október 25-28. között ünnepeljük.
A 2018-as ünnepi rendezvénysorozat célja a kétirányú emlékezés: egyszerre ablak a régmúltra és a jövőre. A programsorozat nagy hangsúlyt fektet az egyénekből mozaikként összekovácsolódó közösségre. A Színészportrék című szabadtéri fotókiállításon egy hetvenéves össztársulat csoportképe rajzolódik ki; egy olyan közösségé, ami lélekben 1948 óta nem cserélődött, csak gyarapodott és színesedett. Az arcképcsarnokból és a színház volt és jelenlegi alkotóival folytatott kerek­asztal-beszélgetésekből kirajzolódik, hogyan tevődik egyéni életutakból össze a Tamási Áron Színház volt és jelenlegi (sors)közössége.
A tudományos igényű emlékezés szándékával született a PHILTHER színháztudományi konferencia sepsiszentgyörgyi megrendezésének, Bartha Katalin Ágnes és Nászta Katalin meghívott előadásainak, illetve két korábbi előadás, az Alkésztisz és a Vérnász videóvetítéseinek programötlete. A nívós színházművészetnek szerves része a színházról való tudományos gondolkozás. Nemes Levente és Nánay István, majd az Albert Mária moderálta kerekasztal-beszélgetés is abban segít, hogy a sepsiszentgyörgyi színház 70 éves fejlődéstörténetét egy folyamatnak érzékeljük, hiszen egy színház éle­té­ben a hetvenedik születésnap nem a feledékeny aggastyánkor, hanem a színházról való letisztult gondolkodás idejét jelenti.
Az október 25-i Kaisers TV, Ungarn és az október 28-i Liliom című előadásainkra érvényesek a bérletek, illetve jegyek válthatóak a központi jegyirodában vagy interneten a www.biletmaster.ro oldalon. A további programokra a belépés díjtalan.

Október 25., csütörtök:
16:00 Színészportrék – szabadtérifotókiállítás-megnyitó a Szabadság-téren
17:00 19. századi sepsiszentgyörgyi színházvilág: nyomok és színészóriások – Bartha Katalin Ágnes előadása a MAGMA kiállítótérben
18:00 Hetvenből húsz – Pálmafák – a sepsiszentgyörgyi színház arcai (1970-1990), Nászta Katalin előadása (MAGMA)
19:00 Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka) a kamarateremben
Október 26., péntek:
13:00 Megemlékezés elhunyt kollégáinkra, koszorúzás a helyi temetőkben
17:00 Fordulatok – Nemes Levente és Nánay István beszélgetése (MAGMA)
19:00 Alkésztisz videóvetítés (rendező: Bocsárdi László, 1997/1998-as évad, MAGMA.
Október 27., szombat:
11:00 PHILTHER konferencia – Elemzések az elmúlt négy évtized jelentős előadásaiból (MAGMA)
19:00 Vérnász videóvetítés (rendező: Bocsárdi László, 1999/2000-es évad, MAGMA)
Október 28., vasárnap:
17:00 Kerekasztal-beszélgetés – a Tamási Áron Színház volt színészeinek visszaemlékezései, moderátor: Albert Mária (MAGMA)
19:00 Liliom (a TASZ nagytermében)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük