Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Helytörténet és életutak

Helytörténet és életutak Kultúra

December 12-én megtelt a sepsiszentgyörgyi református vártemplom közösségi házának nagyterme Dancs Árpád Közeli helyeken címet viselő kötete bemutatójának hírére. Nyilván nem véletlenül, hanem a benne található változatos témájú, színes írásainak köszönhetően, amelyről a beharangozók jóvoltából már előzetesen tudomást szerezhetett a megye és székhelyének olvasótábora.

„A könyv, amelyet kezében tart a kedves olvasó, memoár, tulajdonképpen egy nosztalgikus séta (de nem csak) mindazon közeli vagy kevésbé közeli helyeken, amelyek életem egyes korszakainak helyszínei voltak” – írja előszavában a szerző. És nem csak térbeli, hanem időbeli séta is – tesszük mi hozzá, hiszen a kötet oldalainak fellapozása, megtekintése, olvasása közben a Templom utca és környékének az évek teltével változó arculatával, valamint az ott lakók élettörténetével is megismerkedhetünk. A múltidézést pedig a közérthető, de választékos nyelvezeten kívül a korabeli fényképek gazdag választéka is elősegíti, amelyeken rég elköszönt emberek portréival és lebontott épületek látványával szembesülhetünk.

Hirdetés
Hirdetés

Első ránézésre a felső borító sakktáblát idéző kinézete talán kissé furcsállható ugyan, azonban a kötettel való barátkozásunk során meggyőződhetünk, hogy találóan utal annak mozaikszerűen összeillesztett tartalmára. Ebben ugyanis a szülői ház és lakói vagy a Három Rózsa néven elhíresült épület és tulajdonosai, a kommunista blokk országaiban ellenségesnek nyilvánított Szabad Európa Rádió legendás bemondója, Koréh Ferenc és családja sorsáról egyaránt tájékozódhatunk. Amint egy ludovikás tiszt és egy Luftwaffe-pilóta, valamint a Kappel család kálváriájával is. De feltárul előttünk a szerző életútja is, amelyen keresztül betekintést nyerünk a város 3-as iskolája és a 1-es líceumra ferdített nevű Mikó Kollégium mindennapjaiba és gondjaiba, de tanárai és diákjai megvalósításaiba is. Megelevenednek a főiskolai évek, felvillannak a frissen végzett zenetanár pályafutásának, könnyűzenei karrierjének és magánéletének fontosabb mozzanatai. Nem feledkezett meg ugyanakkor a kommunizmus bukása utáni időszak nagy terveinek, csalódásainak és megvalósításainak számbavételéről sem.

Dancs Árpád a bemutatón rámutatott, emlékiratát egyfajta korrajznak is szánta, ezért a régi idők tanúinak visszaemlékezései segítségével felvázolta a történelmi, politikai környezetet is. „Az ő elbeszéléseikből és személyes élményeikből állnak össze” az általa „lejegyzett valós történések.” „Így sikerült, hogy a lehetőségekhez mérten ne csak a helyeket mutassa be egykor és ma”, és ne csak egy arckép erejéig idézze meg az ott élő személyeket, hanem „egykori természetes életterükben is.”
Az esemény bensőséges hangulatának megteremtéséhez, a méltóságteljes és Isten létét érzékeltető környezeten túl Dénes Dorottya csengő hangja és Hajdú Loránd zenei kísérete is nagyban hozzájárult. A kötetet a LibriM Könyvudvarban lehet megvásárolni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük