Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hatházi András kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Hatházi András kapja idén a Sárga Csikó Díjat Kultúra

Idén 11 éves a Sárga Csikó Díj. Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett kitüntetést a Filmtett Egyesület évente adományozza. A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén átadott díj tisztelgés egy-egy kiváló erdélyi filmes szakember vagy művész tehetsége és elhivatottsága előtt. A díjat 2022-ben Hatházi András kapja.

Hirdetés
Hirdetés

A Sárga Csikó Díjat egy-egy olyan személyiségnek adják, aki munkásságával alkotóként, szakmai példaképként, oktatóként elévülhetetlen érdemeket szerzett, tevékenységével gazdagítja az erdélyi magyar filmes kultúrát, illetve jelentős mértékben segíti vagy segítette kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

Hatházi András 1967-ben született, Brassóban, matematikusnak indult, 1992-ben színészi diplomát szerzett a marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián, amihez tíz évvel később a budapesti SzFE-n megszerezte a DLA-fokozatot.

A 90-es években a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának volt tagja – jelenleg szabadúszó színművész –, ezzel egyidőben tanítani is kezdett a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen és a marosvásárhelyi színművészeti egyetemen. Volt színház-aligazgató, egyetemi tagozatvezető, dékánhelyettes és szenátusi tag – jelenleg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának professzora.

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról (r. Janovics Jenő, 1914) elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az évről évre megújuló Sárga Csikó-szobrocskát a nagyváradi Jankó Szép Noémi készíti, alkotómunkáját a bukaresti Liszt Intézet támogatja. A szobrocskához pénzjutalom (1 millió forint) is társul a Nemzeti Filmintézet felajánlásával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük