Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

A Történelmi Vitézi Rend (TVR) kézdiszéki állománya emléktúrával tiszteleg augusztus 13-án Katrosában a kézdivásárhelyi 24-es székely határvadászok, valamint vitéz Mező Ferenc tartalékos zászlós, a Magyar Tiszti Arany Vitézi Érem kitüntetettje előtt, aki a Nyírponk és a Katrosa közötti térségben harcolt és halt hősi halált 1944. szeptember 3-án. Az emléktúrát vitéz Szima Csaba kézdivásárhelyi helytörténész, az Árpád-vonal kiváló ismerője vezeti.
Az Árpád-vonalhoz tartozó erődrendszer Katrosa-völgyi szakaszát 1940-ben építették, a futó- és lövészárkok, betonbunkerek maradványai és a géppuskaállások nyomai ma is jól láthatók, egy részüket meg is jelölték. A gyalogtúra résztvevői a Nyírponk, a Gombásbérc, a Katrosa-völgyzár, a Don-menti harcok emlékére a TVR által állított apostoli kereszt, a Bellő-tetői kettős kereszt érintésével az egykori Árpád-vonal mentét járják végig.
„A Katrosa–Kászon térségében harcoló 24. határvadász-zászlóalj, a 67. határvadászcsoport-parancsnokság közvetlen alárendeltségébe tartozó 24/2. erődszázad katonái, kiemelten v. Mező Ferenc zászlós hűsége és helytállása elevenné válik a gyalogtúra alatt. Elevenné válik v. Mező Ferenc hőstette is, hogy hű maradt esküjéhez, nem hagyta katonáit, majd egyedül is harcolt: mindhalálig. Az emléktúrával és megemlékezéssel tenni akarunk azért, hogy a II. világháború itt zajló, hősies és egyben tragikus mozzanatát a közvélemény megismerje” – írták a szervezők.
Az ünnepség augusztus 14-én, kedden 9.30-tól megemlékezéssel és koszorúzással folytatódik a kézdivásárhelyi református temetőben, a Laczkó-kripta előtt, v. Mező Ferenc emléktáblájánál.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük