Felhívás!

Haszmann Pál Péter kapta a Háromszék kultúrájáért díjat

Haszmann Pál Péter kapta a Háromszék kultúrájáért díjat Kultúra

Szívet melengető pillanatokban gazdag volt a tegnap este a Tamási Áron Színházban. A háromszékiek igazán büszkék lehettek, amikor két, szívüknek igen kedves személyiségnek tapsoltak.

A tegnapi napot, azaz január 22-ét a magyar kultúra napjaként ünnepelte a magyarság, a négyszeres olimpiai bajnok Szabó Kati 50. születésnapját is ünnepelték a háromszékiek, akik jelen voltak a róla szóló könyv bemutatóján a Tamási Áron Színházban, de nem utolsósorban – a Csinta Samu és Szabó Kati beszélgetését követően – egy olyan személyiségnek tapsoltak állva, aki örökségül kapott feladatát a közösség és hagyományok őrzését élete folyamán hittel és odaadással végezte. Haszmann Pál Péter, a csernátoni tájmúzeum nyugalmazott vezetője ugyanis a Háromszék kultúrájáért díjban részesült életművének elismeréseként.

A Kovászna Megyei Tanács és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2013-ban alapított díjat, elismeréssel adózva a kompromisszumoktól mentes értékteremtő munkának, Tamás Sándor tanácselnök nyújtotta át a kitüntetettnek, miután dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár, az MTA külső tagja méltatta Haszmann Pál Péter tevékenységét. (A laudáció teljes szövege a 7. oldalon olvasható.) A 45 éve létrehozott csernátoni múzeum ugyanis az ott működtetett népfőiskola, képzések, konferenciák, táborok által felbecsülhetetlen értékű értékőrző munkát végez, éppen, ahogy azt a díjazott megbízatásul kapta néptanító édesapjától.

Haszmann Pál bevallása szerint meglepődött az este őt érintő történéseitől, bár valamit már sejtett, amikor otthon arra biztatgatták, hogy a jobbacska öltönyét vegye fel, de kössön már nyakkendőt is egyúttal. Díját szimbolikusan szétosztotta a munkában osztozó testvérei és unokái között, de büszkén felajánlotta az eltávozott szülőknek is. „A székelység lényege a szabadság, ezt a harcot ma is nap mint nap tovább vívjuk, amíg sikeredik valami” – mondta. – „Mindenki fel kell ismerje a Jóistentől kapott megbízatását, ki kell tapintani, el kell végezni, mindenkinek a maga módján” – zárta köszönőbeszédét.

A Háromszék kultúrájáért díj korábbi díjazottjai Szilágyi Zsolt karnagy, tenor, Gazda József író, a Kosztándi művészházaspár, Egyed Ákos történész, Niculina Țînțar kultúraszervező.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások