Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Három hónapja nem találkoztak

Három hónapja nem találkoztak Kultúra

Átírta a koronavírus-járvány a Berde Mózsa Kör foglalkozásait is, gyakorlatilag három hónapja nem találkoztak a gyerekek és az oktatók. Reményeik szerint ősszel ismét megnyithatják kapuikat a nehéz anyagi körülmények között élő diákok előtt.

Március közepétől gyakorlatilag minden tevékenységet leállítottak a Berde Mózsa Körnél, megszűntek a találkozók, órák, foglalkozások, így többé nem találkozhattak a gyerekek – mondta Furus Levente, a szervező Turulmadár Ifjúsági Iroda vezetője. A szervezet munkatársai, tanárok, tanítók otthonról végezték tevékenységüket, de maga az oktatás, a foglalkozás elmaradt.

– Nem gondolkodtunk virtuális órákban vagy foglalkozásokban, hiszen a mi tevékenységünkben nagyon fontos a találkozás, a részvétel, a személyes együttlét. Mivel nagyon sok önkéntessel dolgozunk, úgy mértük fel, mindenkinek megvan a maga gondja, vagy munkahelyi, vagy online tanítás a gyerekével, a fiatal önkénteseink is unták a virtuális találkozókat, ezért nem szerveztünk ilyet – számolt be az irodavezető.

Hirdetés
Hirdetés

A munkatársak azonban dolgoztak, olyan pályázatokon, amelyeket tavaly nyertek meg, és megpróbálták átütemezni, illetve átültetni a virtuális térbe. Bizonyos estekben, a pályázati kiírásokhoz igazodva, el kellett volna kezdeni a munkát, nyolc településen szerveztek volna kulturális nevelést, foglalkozásokat, de a járvány miatt ezeket is elhalasztották. Terveik szerint ősszel indítják ezeket, és decemberig fejezik be.
Sajnos vannak olyan tevékenységek, amelyeket sem halasztani, sem online lebonyolítani nem lehet, így ezek sajnálatos módon elmaradnak. Furus Levente elsősorban a gyerekek és a fiatalokat felkészítő táborokat említette, de elmaradnak a vizsgatúrák is a DOFE-program révén. Gyerektáborra az idén biztosan nem kerül sor, egyrészt a pályázati visszavágások miatt, másrészt, mivel fontosnak tartják az együttlétet, személyes találkozást és beszélgetést, így virtuálisan nem tudják pótolni ezek hangulatát.
A nyarat mégsem szeretnék kihasználatlanul hagyni, így megszervezik a fiatalok nyári túráját, indítanak július elején online egy fotó- és rövidfilmversenyt, amelynek jelentkezési határideje és a díjazás majd decemberben lesz. A szervezet már készül az őszi programokra, igyekeznek a nyár folyamán előkészíteni a foglalkozásokat, remélik, hogy az iskolakezdéssel egy időben ők is megkezdhetik tevékenységeiket. Ugyanakkor úgy látják, nagy a bizonytalanság, nehéz tervezni, pályázni, mert nem biztos, sikerül teljesíteni minden feltételt.

A Berde Mózsa Kör nyolc évvel ezelőtt alakult Sepsiszentgyörgyön, célja a csonka családok, árvák, nehéz körülmények között élő gyerekek lelki örökbefogadása, készségeinek fejlesztése családias környezetben. A foglalkozások heti egy alkalommal zajlanak, I–IV. osztályos gyerekek számára különböző témakörökben: általános műveltség, viselkedésformák, kultúra, népszokások, ünnepek, testi és lelki higiénia, családiasság, de az iskolai házi feladatokat is megoldják a tanítók a gyermekekkel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük