Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Három előadást pörget januárban a Háromszék Táncegyüttes

Három előadást pörget januárban a Háromszék Táncegyüttes Kultúra

A Tánckincs című interaktív tánctörténeti előadással, a Rézhúron című folklórműsorral és a Tragédia című, táncszínházi Madách-átültetéssel indítja az évet a Háromszék Táncegyüttes.

Az Ivácson László rendezésében készült Tánckincset szervezett előadások keretében láthatják a diákok hétfőtől, január 16-ától kezdődően csütörtökig a Háromszék Táncstúdióban.
Ez az előadás tulajdonképen egy mai köntösbe öltöztetett, pörgős interaktív néprajzi gyűjtemény, amely szórakoztatva tanít, hisz bemutatja a magyarság által megőrzött régebbi és újabb néptáncokat, ugyanakkor történelmi koronként haladva e táncok eredetével, a fejlődés, a változások okaival is foglalkozik.
Az ötletgazdá(ka)t külön dicséret illeti, hiszen úgy van kitalálva az előadás, hogy a digitális nemzedék is magáénak érezze: izgalmas játékra hívják a diákokat, akik okostelefonjaik segítségével kapcsolódhatnak be a virtuális sétába, mely során különféle táncokkal ismerkedhetnek Géza fejedelem idejétől kezdve Nagy Lajos király, Mátyás király, Báthory István, Bethlen Gábor és a Rákóczi fejedelmek korán át a „boldog békeidőkig.”
A tánctörténeti előadást január 31-én Kézdivásárhelyen, a Vigadóban is bemutatják, ugyancsak szervezett előadás formájában.

Fotó: Kátai Jocó. Részlet a Tragédia című előadásból

2023-ban ünnepeljük Madách Imre születésének 200. valamint Az ember tragédiája c. drámai költemény első színrevitelének 140. évfordulóját. A kétszeres Madách-emlékév apropóján a táncegyüttes Könczei Árpád rendezésében vitte színre a Tragédia című táncszínházi előadást, melyet január 27-én és 28-án 19 órára tűztek műsorra a Háromszék Táncstúdióban, de terveik szerint Sepsiszentgyörgy mellett több erdélyi és magyarországi településen is játszani fogják az év folyamán.
A táncegyüttes idén is műsoron tartja a Rézhúron című folklórelőadását, mellyel legközelebb január 22-én, a magyar kultúra napján Gyergyóújfaluban, a Lázár István Művelődési Ház lépnek színpadra 19 órától.
Idén is folytatódik a táncházsorozat, január 20-án 20 órától várnak mindenkit szeretettel a Tamási Áron Színház előcsarnokába, ahol majd a talpalávalót a Folker együttes húzza. A belépés ingyenes.
A Tragédia című előadásra jegyeket a Központi Jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8-16 óra között, kedden és csütörtökön 8-18 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267.312.104.

Fotó: Kátai Jocó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük