Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Három dallal a csúcson

Három dallal a csúcson Kultúra

A környékbeli fiatalokból 2017-ben alakult, ma már kolozsvári együttesként működő A Csajod nyerte a szeptember 4–6. között Székelyudvarhelyen megrendezett 8. Siculus Fesztivál ezereurós nagydíját. A fiúk (Láng Tibor gitáros, Lőcsei Zsolt dobos, Sentes Zsombor István basszusgitáros, Szőcs Tamás gitáros) nem sejtették, hogy nyertes zenekarként térhetnek haza. Biztosítottak afelől is, hogy a nyeremény hasznos célt fog szolgálni. A papolci születésű Lőcsei Zsolttal beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Mesélj, milyen érzés „aranyérmesnek” lenni?

– Elsősorban nagy megtiszteltetés, hogy egy olyan fesztiválon lehettünk „aranyérmesek”, amelyen nagyon sok olyan zenekar megérdemelte volna rajtunk kívül ezt a díjat. A díjkiosztón, amikor meghallottuk, hogy A Csajod jövőre is ott lesz a Siculus Fesztiválon, de már fellépőként, fel sem fogtuk, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy a nagydíj.

– Hogyan készültetek a versenyre?

– Nem ment egyszerűen, mivel a járványhelyzet miatt keveset vagyunk egy helyen. Ezért sokat készültünk egyénileg erre a megmérettetésre, viszont volt egy hét a nyáron, amikor elvonultunk a Csipkésbe új dalokat írni, és ezek közül kettő szerepelt is a nyertesek között. Emellett volt egy koncertünk augusztus 29-én Kovásznán, ami jó kis bemelegítőnek bizonyult a Siculus előtt.

– Milyen volt a verseny menete?

– Háromnapos volt a fesztivál, mi vasárnap léptünk fel, nyitottuk a napot, akkor még nem tudtuk, hogy mi is fogjuk zárni. Minden zenekar három dallal készült. Ezt követően a fellépőket egy szakmai zsűri értékelte, minden zenekar kapott egy kis építő jellegű kritikát. Jó látni, hogy az erdélyi zenei paletta ennyire széleskörű, mivel a térség különböző szegleteiből érkeztek jobbnál jobb fellépők, akik különböző műfajokban képviseltették magukat.

– Melyik volt az a három dal?

– Az első dalunk a Felicia volt, ez a közelgő kislemezünk is rajta lesz, éppen egy fesztiválemlék ihlette. A második a Szulejmán, ez az egyik legújabb szerzeményünk, ami most nyáron született és az egyik új kedvencünk, az utolsó pedig a Doom metál volt, ami a gitárosunk, Láng Tibi szerelmi életének egyik mozzanatát dolgozza fel. A különlegessége, hogy ezt maga Tibi énekli, nem pedig az énekesünk, Tamás. Három dal, három különböző műfaj: valószínű, ez is hozzásegített ahhoz, hogy mi lehettünk a befutó a nap végén.

– Mi lesz a nyeremény sorsa?

– Ezer euró nem kevés pénz. Viszont aki jártas a zene világában, az tudja, milyen drágák a hangszerek, illetve a felvételkészítés is. Még pontosan meghatározott sorsa nincs, de azt állíthatom, hogy jó célokra lesz elköltve.

– Leírnátok a legjobb érzést, amely a verseny alatt kerített hatalmába?

– Talán az, amikor azt mondták, hogy a legegyedibb zenekar voltunk a tehetségkutatón. Azonban a fődíj átvétele megkoronázta az egész napot. Ami után egy teljes koncertet adtunk, jó érzés volt újra színpadon lenni, nyertes zenekarként.

– Hogyan tovább?

– Még az idén megjelentetjük az Egy vicc!? című kislemezünket, és dolgozunk az új dalokon, hogy minél hamarabb, talán már jövő év végére napvilágot láthasson az első albumunk. Ha lehetőségünk lesz, ha szabályok megengedik, akkor koncertezni is szeretnénk.

Csütörtökön 20 órától a kézdivásárhelyi Borudvar (Jazz Bisztro) színpadán lép fel a The Crazy Plumbers, kiegészülve a Voces női kar pár tagjával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük