Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hagyomány és nyitás

Hagyomány és nyitás Kultúra

Siklódi Zsolt ötletgazda és kurátor váratlan, ugyanakkor tragikus távozása fájdalmas, valamint szükségszerű újragondolásra késztette az immár ötödik kiadásához érkezett Székelyföldi Grafikai Biennále szervezőit – hangzott el az általuk tartott bemutatkozó és elképzelés-ismertető sajtótájékoztatón. A rendezvény előkészítésével és lebonyolításával a három székely megye tanácsa által megbízott csapat összetételét Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) vezetője ismertette.

A résztvevők tekintetében a biennále már 2016-ban az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényévé nőtte ki magát, miközben a beérkezett pályaművek művészeti színvonala és értéke is megfelelt a szakmai elvárásoknak. Éppen ezért mára már Európa-szerte jegyzik. Ennek ellenére a Kárpátokon túli román grafikusokat még nem sikerült részvételre serkenteni, az idén viszont erre újabb lehetőség nyílik. A közönség, illetve a támogatók körét is szeretnék tágítani, ez utóbbiaktól díjfelajánlásokat, valamint az elkészítendő katalógusok anyagi támogatását várván. A program lebonyolításáért Simon Réka Ágnes, a KMMK munkatársa felel, az új kurátor Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész. Hargita megye részéről Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művelődési Központ igazgatója, Háromszékről pedig Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) vezetője segíti munkájukat.

Simon Réka Ágnes felhívta a figyelmet, hogy az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra 2018. március 30-án 12 óráig jelentkezhetnek hazai és nemzetközi grafikusművészek. A nevezés kizárólag webes felületen, a www.grafikaiszemle.ro honlapon lehetséges. Az itt található nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az elbírálás első körének alapját képező alkotások digitális reprodukcióját is a kért adatokkal együtt. A második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába és az EMŰK-ben megnyitandó kiállítás anyagába. Ugyanakkor a Lábas Házban Siklódi Zsolt, a biennále volt kurátora, a MAGMA-ban pedig az előző szemle nyertese, Kamil Kucurek alkotásai is megtekinthetők lesznek. A díjátadó ünnepséget 2018. október 13-án tartják.

Elképzeléseit ismertetve Ferencz S. Apor elmondta, nincs szándékában kibillenteni a biennálét a Siklódi Zsolt által markánsan meghatározott nyomvonalból, csupán a saját elképzeléseivel szeretné kiegészíteni. Az elmúlt években például jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és analóg világ között, amely kitágította a grafikai kép kifejezésbeli határait, új lehetőségeket nyitván meg ezen a téren. Éppen ezért a 2018-as „G5” Biennálén e kölcsönhatások bemutatásának is teret szeretne biztosítani.

Vécsi Nagy Zoltán örömét fejezte ki, hogy olyan szakmai tekintélyekkel működhet együtt, mint például dr. Cristian Aurel Opriș, a kolozsvári művészeti egyetem docense, dr. Erőss István, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszékvezetője, Liu Chun-Lan, a tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára vagy dr. Anca Boeriu, a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem adjunktusa.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük