Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háborús lenyomatok

Háborús lenyomatok Kultúra

Miként tartották fenn a lelkesedést a villámakciónak indult, de évekig elhúzódó első világháború idején? – erre a kérdésre is választ adnak a Propaganda az I. világháborúban, valamint Propaganda című, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) gondozásában 2016-ban megjelent kötetek, melyeket szerdán a Bod Péter Megyei Könyvtárban, csütörtökön pedig a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban mutattak be társszerkesztőjük, dr. Boka László irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató jelenlétében.

A kérdező szerepét mindkét helyszínen betöltő Szonda Szabolcs könyvtárigazgatótól megtudhattuk, az említett könyvek tulajdonképpen az OSZK által 2015-ben rendezett kiállítás és tudományos ülésszak anyagát tartalmazzák, melyek témáját az Osztrák–Magyar Monarchia I. világháborús hátországi propagandája képezte. Boka szerint ez olyan sikeresen működött, hogy hatására a lakosság még a családi ékszereket is feláldozta a háború oltárán, kifelé azonban alig volt érzékelhető.

Az előadó elmondta, a sajtó volt a propaganda elsődleges eszköze, továbbá a falragaszok, plakátok és könyvek. Nyomon követhető ugyanakkor, hogy az otthon maradottak felé miként közvetítették a győzelmek hírét, és hogyan hallgatták el előlük vagy kisebbítették a vereségek hírét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük