Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyöngyszemünk a népviselet

Gyöngyszemünk a népviselet Kultúra

Pénteken délután a baróti református templom előtt szabadtéri kiállítással kezdődött a március 15-e alkalmából szervezett rendezvények sorozata.

Erdővidék Múzeuma, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, valamint a baróti Református Egyházközség közös szervezésében létrejött kiállítás a felvidéki születésű Haáz Ferenc Rezső képei felhasználása révén székelyföldi népviseleteket mutat be, többek között székelymuzsnait, petkit, almásit, lövéteit, gyulakutait a siklódival közösen, továbbá kecsetit és kecsetkisfaludit, valamint felsőrákosit. Ugyanakkor a kiállításban gyimesfelsőloki csángó, lövéri román és bátosi szász viselet is helyet kapott. (Lövér Maros megyében, Marosvécs közelében, Bátos szintén Maros megyében található – szerk.)

Hirdetés
Hirdetés

A kiállítást megnyitó Hoffmann Edit, Erdővidék Múzeumának munkatársa elmondta, a múzeum ezzel a kiállítással kapcsolódik be az 1848–49-es szabadságharcra és forradalomra való megemlékezések idei sorozatába, mely kiállítás helyszínéül azért választották a református templom előterét, hogy az arra járók is megtekinthessék a képeket, és azáltal megismerhessék a különböző tájegységek népviseleteit. A helyszín biztosításáért köszönetét fejezte ki Tordai Árpás lelkipásztornak és az egyházközségnek.
Megtudtuk továbbá tőle azt is, hogy a kiállított művek Haáz Rezső örököseinek, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumnak, valamint a képeket feldolgozó és azokat nyomtatásra előkészítő Balázs Ödön fotóművésznek, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársának tulajdonát képezik.
Ezt követően P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a forrásközpont munkatársa is beszélt a kiállításról, elmondva, hogy a kinagyított és most kiállított ábrázolásokat évtizedekkel ezelőtt rajzolta Haáz Rezső, „még akkor, amikor az idősebb nemzedék a nem ünnepi viseletet hétköznap is hordta, és nem kezdődött el a népviselet egységesülése, leegyszerűsítése.”

– A kiállítás célja nem más, mint egy korábbi időszakból megmutatni a népi viselet pompázatosságát, gazdagságát és változatosságát. Ha már annyit hivatkozunk a hagyományainkra, illő, hogy ismerjük is azt, amiről beszélünk, és ne délibábos, romantikus túlzások kerüljenek be a köztudatba… Az utóbbi két emberöltő alatt a székelyföldi székelyek, románok és szászok népviselete szinte teljesen eltűnt a hétköznapokból, de ünnepkor magunkra öltjük, mert a múlt becses öröksége időközben jelképpé vált. Ezt szolgálja és népszerűsíti ez a kiállítás – hangoztatta P. Buzogány Árpád.

A megnyitón Bogyor Hajnal és Tordai Ákos népdalokat énekeltek, ezáltal színesítve az esemény hangulatát. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a pannók mellett emlékképeket is készíthetnek az erdővidékiek egészen április derekáig, addig lesz ugyanis látható a kiállítás Barót központjában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük