Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyökereinket ápolják

Gyökereinket ápolják Kultúra

Múlt héten a csernátoni Hanna Panzióban kézműves- és néptánctábort rendeztek pedagógusok számára.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza által tizennegyedszer szervezett táborban hétfőtől péntekig hatvan háromszéki, Hargita, illetve Brassó megyei személy vett részt. „Ez tulajdonképpen a rétyi tábor Csernátonban, hiszen ott alakult ki a rendezvény szelleme, ami visszavonzza az embereket”, je­gyez­te meg Both József, aki Both Zsuzsával (mindketten az Ördögtérgye néptáncegyüttes vezetői) együtt széki táncokat és azok módszertanát oktatta az Ábri Béla és zenekara által szolgáltatott talpalávalóra. A gyöngyfűzés csínját-bínját Szász Etelka, míg a nemezelését Kolozsi Ildikó vezetésével sajátíthatták el a résztvevők.

Hirdetés
Hirdetés

Emellett hétfőn Haszmann Pál csernátoni helytörténész Jelképtárunk, kedden Kinda István néprajzkutató Hagyományos népi mesterségek Háromszéken – régen és ma, szerdán Both Zsuzsa Jeles napok és ünnepi szokások, csütörtökön Kakas Zoltán néprajzkutató Beszélő, pénteken Both József A tánc és társadalmi környezete című néprajzi előadását hallgathatták végig a táborozók, esténként pedig táncházban gyakorolhatták a tanultakat.

„Ahogy egy fának, úgy egy nemzetnek is van gyökere. Ha tudjuk, miből kell táplálkoznunk, akár a fa, szépen fejlődik a nemzet, ám, ha elveszítjük gyökereinket, megmaradunk emberként, de nemzetként nem. Fontos, hogy azok a pedagógusok, akik ezt a műfajt kedvelik és tanítják a gyerekeknek, lehetőséget kapjanak a tánc, ének és kézműveskedés módszertanának elsajátítására. Közülük többen elhozták gyerekeiket, jó látni, hogy ez az egész nemzedékről nemzedékre öröklődik”, vélte Virág Endre főszervező.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük