Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gombásztábor Bálványosfürdőn

Gombásztábor Bálványosfürdőn Kultúra

Közel száz résztvevővel zajlott Bálványosfürdőn, az Istvana panzió vendéglátásában augusztus 18–23. között a László Kálmán Gombászegyesület 17. nemzetközi gombásztábora. A rendezvény népszerűségét a hazai és külföldi gombászok körében mi sem jelzi jobban, mint az, hogy meghirdetésekor mindössze két óra alatt beteltek a helyek.

Gombásztúrák, előadások, filmek, kiállítások, tematikus versenyek színesítették a programot, szórakoztatva a négy nemzedékből, illetve az egész magyar nyelvterületről, valamint Ausztriából, Németországból, Svájcból és Hollandiából verbuválódott érdeklődőket, résztvevőket, a hazautazás előtti napon pedig átadták az idei Pázmány Dénes- és a Veress Magda-díjat is. A szárazság miatt nem sikerült nagy mennyiségű erdei gombát begyűjteni, de így is közel 260 különböző fajt azonosítottak.

– A mostani tábor legnagyobb nyereségének azt tartom, hogy sikerült olyan embereket megnyernünk, akiket már régóta szerettünk volna köreinkben látni, és tanulni tőlük – fogalmazott Zsigmond Győző a szervezők nevében. – Elsőként Rimóczi Imre nemzetközi szaktekintély, a mikológia „klasszikusa” nevét emelem ki, ugyanígy az Akadémia doktora, Jancsó Gábor is előadást tartott, valamint olyan szaktekintélyek, akik számos gombahatározót jegyeznek: Vasas Gizella és Locsmándi Csaba. Gyarapodott külföldről érkező vendégeink száma is, Svájcból eljött a jövő évre tervezett nemzetközi kongresszusunk elnöke is éppen azért, hogy készítsük elő azt a rendezvényünket. Ez a tábor egyben „próbakő” is akart lenni, hiszen ott majd elsősorban külföldről, főleg Nyugat- és Észak-Európából lesznek résztvevők. Úgy néz ki, jól vizsgáztunk, jó szívvel készülnek hozzánk!

A játékok, versenyek, előadások, kiállítások ezúttal is megtették a magukét, sikerült hozzájárulni ahhoz, hogy többet tudjanak a gombák világáról nem csak a tábor résztvevői (többségük nem mikológus szakember, de a tábor ideje alatt folyamatosan működött szakmai műhely is a terület neves képviselői – Pál-Fám Ferenc, Benedek Lajos, Fődi Attila – irányításával), hanem azok a környékbeliek, látogatók is, akiknek az érdeklődését felkeltette a rendezvény.

A keddi záróünnepség alaptónusát a Bécs–Budapest–Sepsiszentgyörgy tengely mentén összeállt együttes által énekelt gombás dalok adták meg, Sebestyén Lajos hangulatfelelős vezetésével, majd Pál-Fám Ferenc szakmai kiértékelője következett. A gyerekek által nemezből készített gombák bemutatója után (itt nyert igazán értelmet a gyapjas tintagomba kifejezés!) Zsigmond Győző bejelentette: jövőre Gyergyóremetén lesz a tábor, a tervek szerint augusztus 17–22. között, és sokan máris feliratkoztak!

A Veress Magda-díjat a gombászat népszerűsítéséért, a gombaismeretek terjesztésében végzett munkájáért idén Zoltán Sándor, a háromszéki „gombaélet” ismert személyisége érdemelte ki, laudációt Puskás Attila mondott. A Pázmány Dénes-díj a mikológia terén végzett tudományos munkásság elismerése, és Pál-Fám Ferenc István vehette át, akinek gazdag szakmai pályáját Benedek Lajos ismertette. Az ünnepélyes pillanatokat a különféle versenyek (gombaismeret, gombaszépség-verseny, gombafotó-verseny stb.) díjazottjainak jutalmazása követte – a két legjobbnak ítélt gombasavanyúság férfiember munkáját dicséri! Díszvacsora és tábortűz zárta a 17. gombásztábort, amelynek tagjai ismeretekkel, élményekkel és barátságokkal feltarisznyálva várhatják a jövő évi rendezvényt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük