Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gleccserek, vulkánok, trollok

Gleccserek, vulkánok, trollok Kultúra

Hétfőn este megtelt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatóján. Ez egyszerre a nagy tudású, színes egyéniségű előadó és a titokzatos, ezerarcú szigetország érdeme.

Az 1944-ben született Zsigmond Enikő hosszú tudományos pályáját és munkásságát bevezetésképpen Dukrét Lajos tiszteletbeli HEKE-elnök mutatta be. Aztán a szerző beszélt arról, hogy a 2-es számú leánylíceumban (ma Mikes Kelemen) Kónya Ádám osztályfőnökük fertőzhette meg a földrajz, a bakancsos túrázás szeretetével, hiszen számtalan honismereti túrára, kultúrtörténeti felfedezőútra vitte el őket, templomokat, várakat néztek meg. (Ezt bűnéül rótta fel a rendszer, többé nem is lehetett osztályfőnök, elhelyezték a kökösi iskolába.)

A nyugdíjas geológus hajdani egyetemi évfolyamtársai kíséretében indult izlandi útjára, hiszen nagyon összetartó és nemzetiségileg kiegyensúlyozott csoport volt az övék. Így egy Amerikában élő magyar, Németországban élő szász, két kolozsvári, egy (magyarul tökéletesen beszélő) román és egy magyar nyugdíjas vágott bele a nagy kalandba, amit saját maguk szerveztek meg, és szerényen feltarisznyálva jártak végig.

Izland területileg pont akkora, mint Erdély, a norvég vikingek népesítették be 850 körül, de népsűrűsége ma is kicsi, ott egy 300 lakosú település akkorának számít, mint Szentgyörgy, de akad sok 2–3 házas tanya is. A szigeten több mint ezer vulkán található, amelyek közül 104 ma is működik, negyedük nagyon aktívan. Zord és változékony időjárás jellemzi, viszont az ottaniak rengeteg energiát nyernek az altalaj vulkanikus forró vizeiből, azzal fűtik még az utakat is, havat takarítani tehát nem kell. Folyói tiszták, szemét nincs, sem vegyszerezett mezőgazdasága, valamint virágzik a könyvkiadás is.

A táj nagyon látványos, bár ugyanakkor kietlen, nagy lávamezők, gleccserek, tavak váltják egymást, sok a folyó, vízesés, gejzír, a különböző színű kőzetek, domborzati formák mégis lenyűgözőek (lásd Szivárványföld). De ajánlott terepjárót bérelni, hiszen a fő országúton kívül sok a földút, néhol pedig csak a masszív kamionok tudják meghódítani a terepet.

A trollokban (erózió által formált sziklatornyok), amelyek éjszaka emberi formát öltenek, de a nap első sugaraira visszaváltoznak, még meglepően sokan hisznek. További érdekességként említette Zsigmond Enikő a diatómáktól (egysejtű élőlények) pasztás állagúvá sűrűsödött patakot, a vulkáni párából talajrepedésben képződő friss, képlékeny kénvirágot, az izlandi pátot, amelyen kétszer törik meg a fény, valamint a tőzegbe épített házakat, templomokat, amelyek ma már csak turistalátványosságként működnek, akárcsak a Husavik városi phalloszmúzeumot, amelyben az ottani fauna hímjeinek péniszétől egy 94 éves bácsi adományát képező nemi szervig igen sok különös „darab” található.

És mert mindezekről szívesen és színesen mesélt már korábban, Zsigmond Enikőt arra biztatták barátai, írja is meg a mondanivalóját. Végül, miután pályázati pénz nem került erre a célra, az idő szorításában a Tortoma Könyvkiadónál jelentette meg az Izland, ahol az idő születik című útleírást, amelyet a helyszínen is megvásárolhattak az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük