Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Gelencén égett Döme

Gelencén égett Döme Kultúra

A gelencei ifjúság és lovas-szekeres gazdák összefogásának köszönhetően tegnap immár tizenkettedik alkalommal temették el Gelencén a telet jelképező vén Dömét. A farsangolók több helyen előadták mókás műsorukat.

2008-tól kezdődően ismét töretlen a kézdi-orbaiszéki nagyközségben a farsangolás hagyománya, tegnap is a helybeli néptáncegyüttesek, a férfidalárda tagjai és helyi zenészek búcsúztatták a telet.
A díszes fogatokkal kiegészült farsangi menet első állomása idén is a római katolikus templom előtti tér volt, a szentmiséről kijövő helybeliek nagy élvezettel hallgatták végig az elszenderült vén Döme búcsúztatóját, az ifjak helyi jelleget viselő rigmusokkal vettek búcsút a téltől.

Hirdetés
Hirdetés

A templom után az Alszegben tartottak repetát a kíváncsiskodóknak, majd kisebb nehézségek leküzdése után sikerült lángra lobbantani a szalmabábut is, ami körül a Zernyealja és Burusnyán néptáncegyüttesek tagjai ropták a táncot.

A farsangolást betanító Pap Erzsébet Kinga óvónő elmondta: Döme torát, a farsangi kosaras bált február 22-én, szombaton tartják a Bodor György Kultúrotthonban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 17., 21:37
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Jobb volna a primitiv “kannibal” szokasok helyett megjavitani az utakat, utcakat, jardakat csinalni, hogy a kifenyezett csizmakkal, cipokkel ne kelljen nyakig a sarba dagasztani. Ti szekelyek tenyleg ennyire igenytelenek vagytok, hogy nem szegyenlitek azt ahogyan falvaitok, telepuleseitek, varosaitok utcai kineznek a XXI-ik szazadban. Meg India is jobban nez ki ,mint Felsoharomszek. Es ezt ti Europanak nevezitek?! A XXI-ik szazad Europai Uniojanak ?! SZEGYEN !!!

 • User
  Dátum: 2020. február 18., 7:33
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hogy nem szegyenlitek magatokat szekelyek, hogy falvaitok, varosaitok utcai igy neznek ki a XXI-ik szazadban, ahol a kifenyezett csizmaitokkal nyakig a sarban kell jarjatok. Szerintetek a XXI-ik szazad Europajaban is igy neznek ki a falvak, varosok ?! Jo volna egy korkirandulast tennetek mindannyian az E.U. orszagaiban, hogy legyen fogalmatok rola, hogy hogyan is kellene kinezzen egy E.U.-s tagallam falujanak az utcaja. Ugy latszik, hogy a hon szeretett UDMR-tek annyira belejott az erdok kiirtasaban meg a vadaszatban, hogy nincs ideje ilyen “pitianer” ugyekkel foglalkozni, mint a falvak utcainak megjavitasa. Meg Indiaba is jobb utakon jarnak, mint erre tifeletek. SZEGYEN RATOK ES VEZETOITEKRE NEZVE EGYARANT !!! Igenytelen egy nepseg vagytok ti mind ! (Ugye szegyenlled kiirni az igazsagot, moderator?! Mert gazdaid, az UDMR, nem engedik meg neked, hogy az igazsagot kiird. Pedig tudom biztosan, hogy a lelked melyen te is pirulsz a szegyentol, mikor ilyen falvakrol, varosokrol latsz fotot, ahol a bunko nepseg a kifenyesitett csizmaiban nyakig a sarban tancol a kozseg utcain, ott ahol a sar helyett aszfaltburkolat kene legyen. Mit csinalt az RMDSZ-es polgarmester ,peldaul a foton lathato faluban, az elmult 30 esztendoben?! En megmondom neked. Cseh Ferivel loptak az erdoket ,es nem vettek eszre, hogy kozben a falustarsaik, nyakig sarban jarnak! )

 • User
  Dátum: 2020. február 18., 14:20
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Most valoban MPP-s, de volt ott RMDSZ-es is. Egyebkent a multkor is megirtam, hogy az MPP az RMDSZ legnagyobb se..nyaloja. Szerintem nincs is kulombseg RMDSZ, meg MPP kozt. Az MPP nem egyeb mint az RMDSZ altal letrehozott szatelit part !!! Ugy, hogy egyaltalan nem ment melle !