Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Friss versek Kovásznáról

Friss versek Kovásznáról Kultúra

Fiatal költővel gazdagodott Kovászna, ugyanis a kovásznai Czilli Aranka a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar szakos tanárnője több jeles irodalmi folyóiratban is közölte verseit, mígnem pár napja megjelent első verseskötete Nyitott ablak címmel. A továbbiakban őt kérdeztük a költő útjáról és a verseiről.
– Mikor kezdett el érdeklődni a versírás iránt?
– Viszonylag korán kezdtem olvasni, még az iskola megkezdése előtt, és arra emlékszem, hogy első pillanattól imádtam olvasni. Elemi iskolában különösen szívesen írtam le a házi feladatot, ha fogalmazást kellett írni. Kamaszkoromra igazi könyvmoly vált belőlem (ebből mai napig nem gyógyultam ki), nyolcadik osztály végére kiolvastam az Ady- illetve József Attila-összest. Kb. ekkor kezdtem rendszeresen verseket írni is. Az elsőt, emlékszem, egy olyan órán írtam, amelyik, úgy éreztem, soha nem fog véget érni.
– Kik a kedvenc költői?
– A magyar irodalom nagyjai közül Radnóti Miklós és József Attila költészete áll különösen közel a szívemhez, de Pilinszky verseit is szeretem, a világirodalomból Garcia Lorcát olvasom szívesen. A kortárs költők közül pedig Szabó T. Anna, Mezey Katalin és Fekete Vince lírájához fordulok előszeretettel, ha valami lelki szépre vágyom.
– Milyen verseket szokott írni, milyen a hangulatuk?
– Ennek a kérdésnek kissé „hóhérakasztás” hangulata van. Annyi tizenévest nyaggatok a vers műfajának és hangulatának megnevezésével, de most, úgy tűnik, rajtam a sor a válaszadással. Általában inkább felnőttekhez szóló, többnyire dal- vagy balladaszerű verseket írok, de az utóbbi időben egyre több gyermekverset is sikerül papírra vetni. A versek hangulata mindig témafüggő.
– Miként született meg a verseskötet?
– Nem siettem a nyilvánosság elé, és így utólag nem bánom. Úgy érzem, hogy most jött el az ideje ennek a kötetnek, bár az ismerősök már régóta biztatnak, hogy szeretnék végre nyomtatásban olvasni a verseimet. A kötetet a budapesti Széphalom Könyvműhely adta ki a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, és az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg.
A nyitott ablak metaforája egyfajta ars poeticám. Meggyőződésem, hogy az irodalomnak, a költészetnek a lényege ez: ablakot nyitni kívülről befelé, belülről kifelé tágítani a valóságot, összekapcsolni a világ szeleteit, a kintet a benttel, az egyiket a másikkal, az egyet a mindennel.
– Kikhez, kiknek szólnak a versek?
– Remélhetőleg az olvasóhoz. Mindannyiunk hétköznapjai tele vannak költészettel, mindennek, még a fájdalomnak, a csalódásnak is megvan a maga szépsége, célja az életünkben. Ezt nehéz észrevenni akkor, amikor az ember épp benne van. Ezt próbálom megmutatni, saját, személyes élményeimen, életérzéseimen, hangulataimon keresztül feltárni annak, aki fogékony, nyitott ennek befogadására.
– Mikor lesz kötetbemutató Kovásznán?
– A könyvbemutatók valószínűleg október első felében kezdődnek majd Kovásznán, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, de tervezünk Csíkszeredába és Nagyváradra is egy-egy alkalmat.
– Tervezi újabb kötet megjelentetését?
– Igen. Jövő nyárra egy gyermekvers-kötet megjelenését tervezem. Munka még van vele, de hála Istennek, annyi gyermek vesz körül (részben a sajátjaim, részben olyanok, akik csak reggel nyolctól délután háromig az enyéim), hogy bízom benne, hogy ihletet és verstémát bőven lesz, honnan merítenem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük