Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Formás gyerekbútor-tervek

Formás gyerekbútor-tervek Kultúra

Azok az érdeklődők, akik kedden nem jutottak el a dizájnhét második napjának eseményeire, a héten még megnézhetik az EMŰK-ben berendezett három kiállítást, melyek megnyitójára invitálták a szervezők a közönséget.

Miután már a nyitó napon két helyszínen három kiállítással dobbantott a Design Week, kedden megismételte ezt a teljesítményt. Először a MOME (a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tervezőgrafikai szakán mesteriző tizenegy diáknak a vizsgamunkáiból rendeztek be kiállítást az EMŰK földszinti termében, melyet a bukaresti Balassi Intézet vezetője, Kósa Ferenc mint közvetítő és szervezőpartner, és Damokos Csaba, a rendezvénysorozat értelmi szerzője nyitott meg.

Elhangzott: a Balassi Intézet hivatott a rendezvény bukaresti lába lenni, a májusi Romanian Design Weekre eddig is, ezután is általuk jut el az itteni kiállítások legjava, Szentgyörgy hírnevét öregbítve. „A jövő kihívásaira keressük a választ a kommunikáció örök emberi szándékának és az azt segítő technikák összefüggésében” – állt a MOME tervezőgrafikai tanszékvezetőjének, Varga Balázsnak munkatársa, Fábics Natália által tolmácsolt üzenetében.

A másik földszinti teremben a MOME formatervező tanszékének vezetője, Püspök Balázs nyitotta meg a színes, nagyon mobil, nagyon sokféleképpen használható gyermekbútorok kiállítását. A MOMÉ-s egyetemi hallgatók három éven keresztül más-más feladatot kaptak: első lakásba való bútorokat, kisgyermekeknek, majd pedig iskoláskorúaknak tervezni praktikus és szép darabokat. Terveik kivitelezését egy-egy cég vállalta, a későbbiekben a diákok feltehetően majd kamatoztatni tudják az e munka során gyűjtött gyakorlati ismereteket és ismeretségeket, fejtette ki Püspök. De ami legalább akkora erénye a bútoroknak, mint szépségük és funkcionalitásuk: terveik letölthetők a downloaddesign.hu honlapról, és ezek alapján akár saját kezűleg is kivitelezhető a Tolinka gyermekvagon, a Frizi gyerekdívány, a Minor gyerekszófa vagy a Bubák játéktároló.

És végül az est harmadik élménye: az emeleti kiállítóteremben a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem diákjainak, köztük több szentgyörgyinek nyílt közös kiállítása, ahol olyan fiatalos tobzódásba ütköztünk, mint némely kiállított darab láttán: volt itt ékszer és teásdoboz, üzleti berendezés és gyermekjáték, presszógép és lámpatest. Színek, formák, anyagok változatossága gyönyörködtetett. A verniszázson megszólaló kolozsvári egyetemi tanár, Ciprian Mihnea is elégedetten nyugtázta, hogy kapcsolati körükbe került a MOME, remélhetően további együttműködésre adva alkalmat, de azt határozottan állította, hogy ezután minden évben eljönnek a dizájnhétre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük