Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Film Kelemen Didákról

Kézdialmás, Kézdivásárhely, Giródtótfalu, Nagybánya, Nyírbátor, Miskolc, Eperjes – néhány hely, ahol nagytiszteletű Kelemen Didák élt, munkálkodott és segített. A hittérítő és író egyben iskolaalapító, és a szegények nagy pártfogója volt. Róla készített filmet a Bluepixel Stúdió, amit ma 14 órakor mutatnak be a Vigadóban.

Nemcsak bejárja életének fontos helyszíneit az alkotó BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda stábja, hanem olyan interjúkkal építi, melyekből kiderül, mit hagyott örökül a misszionárius az utókornak. A filmben megszólal többek között dr. Gyulai Éva történész muzeológus, aki a korról és a Kelemen Didákhoz kapcsolódó épített örökségről beszél, dr. Szabó-Tóth Kinga szociológus, aki a misszionárius társadalomra gyakorolt hatására, cselekedetei jelentőségére világít rá, Tóth Sándor szobrászművész, aki a hittérítőt több mint fél tucat alkotásban örökítette meg. Szerepel még Kalna Zsolt minorita tartományfőnök, Rancz Teréz, Kelemen Didák leszármazottja, és dr. Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány képviselője, aki a szerzetes kultuszának építését mozgatja, és boldoggá avatási ügyét többek között kiadványok megjelentetésével, rendezvények szervezésével segíti. A filmben nyilatkozik a Kelemen Didák boldoggá avatását „vezénylő” római posztulátor mellett számos olyan egyházi és világi ember is, aki valami módon őrzi Kelemen Didák szellemi örökségét, és arról számot tud adni.
A mintegy másfél órás dokumentumfilm bemutatója 14 órától lesz a kézdivásárhelyi Vigadóban, ahol a vetítés előtt szót kap dr. Grezsa István kormánybiztos, Belénesi Róbert aradi rendházfőnök, dr. Várhelyi Krisztina, Var­gha Béla esperes plébános és Beján András, a Nagy Mózes Gimnázium igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük