Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fiatal néprajzosok Zabolán

Fiatal néprajzosok Zabolán Kultúra

A jövőre huszadik alkalomhoz érkező rendezvény hagyományaihoz híven, idén is tudományos szemináriummal indult a fiatal néprajzkutatók egyhetes szakmai tábora. Az augusztus 2-án, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban megtartott Fiatal Néprajzkutatók XIX. Szemináriumán az előadók nem csak kutatásaikról beszéltek, hanem a néprajzos egyetemistákkal módszertani ismereteket is megosztottak.

Hirdetés
Hirdetés

K edden 9.30-tól ünnepélyes megnyitóval indult a szeminárium, majd egymást követték az előadások: Szabó Árpád Töhötöm (Kolozsvár) A vidékiség tőkéi újraértelmezve: idegenek és helyiek versengése a helyi erőforrásokért című előadásában kistelepülésen, Bonyhán tapasztalt vállalkozói magatartásokat mutatott be.

Bali János (Budapest) A pálinka az 1880-as évek székelyföldi sajtójában címmel osztott meg érdekességeket a hallgatósággal a pálinkával kapcsolatban. Következtetésképpen elmondható, hogy a népi önismeretbe beépülve nemcsak hasznot, hanem sok esetben bánatot hozott a közösségre nézve. Bereczki Ibolya a szentendrei skanzent képviselte, Tájházi örökségünk – helyi hagyomány, muzeológia, innováció témájában osztotta meg gondolatait. A Székely Nemzeti Múzeum részéről Szőcsné Gazda Enikő beszélt: Egy csíkdánfalvi bútor- és szentképfestő asztalos – avagy egyéniségvizsgálat az etnográfiában címmel egy család többgenerációs díszítő tevékenységét elemezte. Kinda István Háromszék csángói című előadásában a gyertyánosi csángók életéről, hagyományairól osztotta meg kutatásait.

Pál Emese (Kolozsvár) Huszárhagyományok, identitás és nemzetépítés kapcsolata Szentegyházán című előadásában a létrehozott hagyomány témakörében kalauzolta el a hallgatókat. A vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő családot Sütő István mutatta be, aki nemcsak továbbviszi az örökséget, hanem a székelyföldi bútorfestés történetének is aktív kutatója.

A helyszínül szolgáló múzeum állandó kiállítását – Festett ládák a Székelyföldön – Domokos Levente fiátfalvi restaurátor, a házigazda, szervező dr. Pozsony Ferenc és Sütő István mutatták be.

A 101 évvel ezelőtt született Szentimrei Judit textilművészre, néprajzkutatóra emlékeztek délután a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítással, amely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából, és eddig csak Sepsiszentgyörgyön volt megtekinthető. A tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője mutatta be, kurátorai közül jelen volt dr. Szabó Zsolt. „Szentimrei Judit a 20. század második felében tevékenykedő kiváló romániai magyar néprajzkutató. Tudományos teljesítménye szétválaszthatatlan egységbe fonódik iparművészi, közművelődési és tanári tevékenységével” – hangzott el a méltatásban.

A folytatásban Szabó Zsolt mint szerkesztő és a szerző lánya, Szász Fejér Gyöngyi mutatták be Fejér Miklós: Letűnt paraszti világ Zabolán című kötetét, a kiadvány 2020-ban jelent meg Kolozsváron, a Művelődés gondozásában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük