Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felfokozott kreativitás

Felfokozott kreativitás Kultúra

Sorsfordulatnak bizonyult Urkon Elemér azon lépése, hogy 2013-ban beiratkozott egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra. A négy nap alatt felfedezte, hogy a festészetben tud kiteljesedni. Absztrakt festményeiből szombaton nyílt kiállítás a szentgyörgyi Szimplában.
A jobb agyféltekés rajzoktatást Betty Edwards dolgozta ki Roger W. Sperry Nobel-díjas pszichobiológus kutatási eredményei alapján, amelyekből kiderült, hogy az emberi agy két alapvetően eltérő gondolkodásmódot használ, az egyik verbális, elemző és sorrendet betartó, míg a másik vizuális, észlelő és ezzel egyidejű gondolkodásra képes, azonban lehetséges a kettő közötti tudatos átkapcsolás. A jobb agyfélteke felelős az érzelmekért, intuícióért, ráadásul egymilliószor gyorsabban dolgoz fel információkat, mint a racionalitásért felelős bal. Ezért nem is lehet megmagyarázni, mit ábrázolnak azok az absztrakt festmények és félperces, kartonpapírra festett elvont ábrák, amelyekből kreativitásának felszabadulása óta már több ezer van az alkotónak.
A kiállítás címe Nézőpont kérdése, hiszen a festményekben mindenki azt látja, amit az ő tudatalattija sugall neki. Van, aki bibliai alakot fedez fel az egyikben, más a lélektársát, netán időkaput vagy ultrahangos magzati felvételt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük