Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Feledékeny” olvasók

„Feledékeny” olvasók Kultúra

A feledékenyebb vagy hanyagabb olvasóknak az előrejelzések szerint idén már nem lesz kibúvójuk, ugyanis a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár egy ideig nem hirdet megbocsátási időszakot – derült ki érdeklődésünkre. Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki több év hanyagolás után sem viszi vissza a kikölcsönzött könyveket.

A korábbi esztendőkben számos olvasó nem élt a „Megbocsátás hete” lehetőségével, inkább vissza sem vitte a kikölcsönzött könyveket, éppen ezért a megyei könyvtár vezetősége egyelőre nem tervezi meghirdetni a „szégyenmentes” visszaszolgáltatási lehetőséget.

– Idéntől, a kétszeres postai értesítést megelőzően – a lejárat előtt 1-2 nappal, majd a késedelem utáni 2 hétben is – elektronikus, e-mail-re érkező értesítéseket küldünk ki, így lehetetlen elfelejteni a határidőket. Azoknak, akik a jelzéseink ellenére, az értesítések során eltelt egy év alatt sem hajlandók visszahozni a könyveket, megvonjuk a kölcsönzés jogát: természetesen itt főképpen a felnőttekről van szó, gyermekekkel jóval elnézőbbek vagyunk. Továbbá, ha valakinek éppen nincs lehetősége ellátogatni hozzánk az értesítés kézhezvételekor, nagyon szívesen fogadjuk, visszahozhatja a könyvet, és törlesztheti a késedelmi díjat (jelképes, 20 bani/nap), amikor tudja – avatott be a részletekbe Hollanda Andrea, a megyei könyvtár olvasószolgálatának vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A számos figyelmeztetés ellenére mégis akadnak olyanok, akik több év mulasztás után sem hozzák vissza a könyveket.

– Szeretnénk üzenni az olvasóknak, hogy ami a könyvtárban van, az a közösségünk vagyona. Akkor jó, ha ezt közös felelősséggel használjuk – összegezett Hollanda.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük