Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Farsangi télűző

Farsangi télűző Kultúra

Vasárnap délben már érezni lehetett: nem hatástalanok a vidám rigmusok, az ijesztő vagy nevettető maskarák: sikerült megfutamítani a komor telet Háromszéken. Szinte nem is volt olyan szeglete a térségnek, ahol ne mulatoztak volna a hétvégén, Kézdivásárhely, Barót, Bölön, Esztelnek, Torja, Csernáton, Lemhény hagyományőrzői rendeztek farsangi ünnepségeket, űzték a zimankót – a nézelődőkkel együtt több száz embert mozgattak meg.

Hirdetés
Hirdetés

Hiánypótló rendezvény Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi farsangtemetés egykoron messzi földön híres volt, hiszen a céhes város főterére Kézdiszék összes települése bevonult, hogy elégessék a telet jelképező bábut. Sajnos szervező nélkül a szép szokás kikopott, így rendkívül dicséretes a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés kezdeményezése, hogy közel egy évtizedes kihagyás után ismét megszervezték a farsangtemetést.

Szombaton a főtéren rég nem gyűlt annyi ember össze, mint a beharangozott farsangtemetésre, sokan voltak kíváncsiak a hagyományőrzők felvonulására. A szekeres-lovas vidám menet a régi kaszárnyánál gyülekezett, majd onnan vonultak a Vigadó Művelődési Ház felé, ahol először a csernátoni lovas legények, majd az albisi gyerekek előadása hangzott el. A telet jelképező bábut a torjaiak égették el egy vidám szertartás közepette, a farsangon részt vettek még Gelencéről, képviseltette magát a Zöld Nap és a Nők Egyesülete. A muzsikaszót Ábri Béla és zenekara szolgáltatta, míg a rendezvény „hopmesteri” teendőit Tóth László, a tömörülés tagja vállalta fel. Külön piros pontot érdemelnek azok a „civilek”, akik eleget téve a felhívásnak, maskarát öltöttek magukra. A vidám, nevető, szép számban jelen levő embereket elnézve bizton kijelenthető: egy sokak által igényelt rendezvényt sikerült ismét útjára indítani.

A farsangtemetés a Borudvarban kínálmációval ért véget, a rendezvényről készített felvételt a Polyp Televízió sugározza ma, 18 órai kezdettel.

Farsangolók a Nappali Központban

A Kovászna megyei Gyermekjogvédelem által fenntartott baróti Nappali Központban pénteken farsangolással egybekötött nyílt napot szerveztek. Ez azt jelentette, hogy az itt délutáni ellátásban részesülő tizenegy, általános iskolás korú gyermek farsangi ruhába öltözve, vidám dallal vagy rövid verssel köszöntötte az ünnepségre eljött hozzátartozóit, minekutána az intézményben dolgozók képes bemutatóval, beszámolóval búcsúztatták az elmúlt évet. Mint azt Márton Emília, az intézmény pszichológusa elmondta, a központban ugyanis az év szokás szerint farsangtól farsangig tart, ez a vidám alkalom az, amikor itt is fordul az esztendő kereke a jó hangulatban tartott számvetés által. Elhangzott, hogy az itt ellátott gyermekek sok más feladat mellett szeretettel és szívesen készülnek erre az ünnepre is, egyébként pedig sokat küzdenek minden kis sikerélményért, amit bizonyítottak is. Mindegyikük farsangi bemutatkozását taps és ujjongás kísérte, a legsikeresebbek talán a roma táncot előadók voltak. Az éves beszámolón továbbá az is kiderült, hogy tavaly sokat kirándultak az itt ellátott gyermekek, közösen ünnepeltek születésnapokat, megtartották a gyermekek jogainak világnapját, együtt, kalácssütéssel készültek a karácsonyra és más ünnepekre is. Az ünnepség nem telt el anélkül, hogy ne köszöntötték volna a velük foglalkozó nevelőket, a Nappali Központ dolgozóit, akiknek az egész éven át tartó lelkiismeretes munkájukat emléklappal hálálták meg.

Bölön farsangja 2020-ban

Bölönben szombaton tartották a hagyományos, a szájhagyomány szerint száz-, de talán több száz éves múltra is visszatekintő farsangi felvonulást, melyre a felkészülés, Akácsos Zsolt szervező elmondása szerint idén kissé nehezebb volt, mint az elmúlt években, ugyanis több munka volt vele, több felvonuló párt kellett felöltöztetni.

– A tavalyhoz képest idén három párral többen öltöztek be, farsangi előkészületeinkről a Magyar Televízió egy dokumentumfilmet is forgatott – mondta.

A lelkes fiatal szervező, aki néptáncegyüttest is vezet Bölönben, megvásárolt egy régi kúriát a faluban, ott gyűltek össze esténként a lányok, asszonyok, hogy a szükséges előkészületeket elvégezzék, a kínálmációt a nagy napra megsüssék.

– Egy helyen gyűltünk össze minden este, mindenki jól érezte magát, jó hangulatban zajlott a készülődés a farsangra – mondta.

A farsangi felvonulók útvonala idén is a hagyományos volt: a központból indultak, felkeresték az unitárius-, majd a református papilakot, aztán a Bodor utca-Alszeg-Kicsi utca-Fő út-Kisbölön-Tana utca-Felszeg-Tőkés utca útvonalon haladva járták végig a falut, végül pedig elégették a farsangi bábukat, Ádámot és Évát.

– A lakosságnak egyre jobb a hozzáállása a szervezéshez, többen hazajönnek az elszármazottak közül is erre az ünnepre – mondta el érdeklődésünkre Zsolt.

A farsang előnapján, pénteken, immár negyedik éve, hogy kulturális estet szerveznek a helyi kultúrotthonban. Idén erre az estre meghívták a balatonszentgyörgyi Kisbalaton Néptáncegyüttest is, ugyanakkor az előadáson felléptek a helybéli Kékvirág és Kékvirágocskák néptáncegyüttesek, valamint a sepsiszentgyörgyi Zöld Fenyő néptánccsoport is.

– Több mint kétszázan nézték meg ezt a műsort, sikeres, teltházas előadás volt – fűzte hozza.

A falu utcáin idén is büszkén, énekelve vonult a farsangi menet, benne a menyasszony a vőlegénnyel, a székely pár, a magyar pár, a Rákóczi-pár, a huszár pár, az ifjú- és az idős dáma az úrfikkal, valamint egy jobbágytelki székely kolduspár. A sort a musztikás, a bábus, a szervező – hagyományos bölöni templombajáró népviseletbe öltözött – csendőrök és a „cigányok” zárták. 

Farsangkergetés Esztelneken

Szombat délelőtt ötletesnél ötletesebb jelmezekbe öltözve, két szekérrel, lovasokkal, zenészekkel űzték a telet Esztelneken és Kurtapatakon a Hamuvirág táncegyüttes tagjai közül több tucatnyian. A falubeliek közül is sokan kitettek magukért: számos helyszínen a kapuk előtt terített asztallal, kürtőskaláccsal, fánkkal, süteménnyel, üdítővel várták a gyerekeket, a felnőtteknek persze bor és pálinka is jutott. A maskarások minden megállónál vidám rigmusokkal hálálták meg a kínálmációt, bevonva a mulatozásba a helyieket. Kár, hogy a ferences templom szomszédságában megejtett bábuégetésre kevesen voltak kíváncsiak, de pótolta ezt a táncegyüttes esti farsangi előadásán való részvétel, végül a nap jó hangulatú farsangi bállal zárult, amelyen kicsik-nagyok együtt szórakoztak. (Fotóriportunkat a következő Esztelnek Körképben olvashatják majd.)

Az újraélesztett hagyomány

Csernátonban szombaton a Haszmann Pál Múzeumban tartották a Maszkások nevű múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz kötődő családi napot, ahol a gyerekek és szüleik D. Haszmann Orsolya muzeológus vezetésével nemezelt,- illetve papírmasé maszkákat készítettek, majd az intézmény udvarán elégették a telet és ártalmas szokásokat jelképező Dömét. Tegnap pedig a lovas maszkázást tekinthették meg a helyiek a falu több pontján. A többéves kihagyás után tavaly újjáélesztett hagyományról Fákó Alpár, a Haszmann Pál Múzeummal partnerségben főszervező IKA Ifjúsági Egyesület tagja nyilatkozott lapunknak.

– 2018 őszén készült egy riport a csernátoni kulturális életről, és abban megemlítettem, hogy még emlékszem, milyen szép volt gyerekkoromban a lovas maszkázás, és mennyire szomorú, hogy ez abbamaradt, annak ellenére, hogy a községben vannak ügyes, fiatal lovasgazdák. Aztán tavaly év elején a legények a cikk kapcsán megkerestek, hogy jó ötletnek találnák a lovasfarsang újjáélesztését, és arra kértek, segítsek a szervezésben. Így indult újra ez a szép hagyomány, amelyet mostantól minden évben megtartanánk. Megjegyezte, komolyan készültek az eseményre, a rigmusok és énekek betanulása után lovaspróbákat is tartottak. Hozzátette, idén nem csak a községben mutatták meg magukat. „Hál`istennek Kézdivásárhelyen is újból megrendezték a régi, hagyományos farsang forgatókönyve alapján a téltemetést, ahová meghívást kaptunk, és ennek örömmel tettünk eleget, így tegnap a céhes városban voltunk.”

A csernátoni lovasfarsang jellegzetességeiről is kérdeztük a szervezőt. „Régen nem köztereken zajlott a maszkázás, hanem farsangfarkán házról házra jártak a lovasok, és minden családhoz bementek az újévi jókívánságokkal, jóslatokkal, és a háziak megkínálták őket. Ezt szerettük volna felidézni, ezért nem köztéren mutatjuk be a maszkázást, hanem különböző stációkban: panziókban, a múzeum- majd a polgármesteri hivatal udvarán.” Megjegyezte, az általuk bemutatott produkció az egykori hagyományos farsang „összekötött forgatókönyve.” „Régebb nem tudtak minden családnál negyedórákat eltölteni, egy beköszönő és 1-2 dal után továbbálltak. A Haszmann Pál Múzeum muzeológusától, D. Haszmann Orsolyától kapott régi forgatókönyv rigmusait és énekeit fontuk egy hosszabb csokorba”, summázott.

Hidegben temették Torján a telet

Csípős időben, a torjai önkormányzat udvarán is eltemették a telet a Péter Barna által vezetett Bálványos Fiai Egyesület tagjai, akik, miután Kézdivásárhelytől hazatértek, Daragus Attila polgármester, Luka Medárd alpolgármester és Vojna Ferenc portáját is felkeresték, hogy előadják műsorukat.

A délután ötkor kezdődő farsangtemetés során annak rendje és módja szerint menyasszony, vőlegény, siratóasszonyok és pap társaságában, muzsikaszó kíséretében vettek búcsút Illéstől, aki annyi bort fogyasztott, hogy belehalt az ivászatba. A vidám, esetenként pajzán rigmusokba belekerült a mostanra már csalódást okozó demokrácia, annak zászlóvivői, a koronavírus, de a ditrói pékség felé is eleresztettek egy ironikus nyilacskát.

Miután a pap búcsút vett a halottól, lángra lobbant a népviseletbe öltöztetett szalmabábú, ami körül táncra kerekedett a díszes társaság, amelynek tagjai egy héttel korábban Futásfalván is előadták a farsangi műsort.

Bagolytemetéses farsang Lemhényben

Fergetegesre sikeredett az idei farsangi felvonulás Lemhényben. A fiatalok összefogása, a szervezés, a zenészek lelkesedése mind-mind hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Lemhényből három szekeres ajánlotta fel a segítségét: Hella István, Zsigmond János és Harai Tibor. András Géza és a Buldi Bandája (Három Csillag) muzsikájára csendült fel a nóta.

A felvonulás a felsőlemhényi iskola elől indult, ahol a három szekérre alig fértek fel a fiatalok, onnan vidám nótázás közepette Almásba szekerezett a társaság, ahol az almási fiatalok is csatlakoztak egy szekérrel. Több helyen kínálmációval várták a szinte hatvan télkergető farsangolót a helybéliek.

A hagyományos bagolytemetés a Tornyán a pap, kántor, siratóasszonyok jelenlétében zajlott, sokan voltak kíváncsiak az immár ötödik éve visszaállított ősi téltemető szokásra. A résztvevőket a Tibi bárban Bene László finom tokánya várta.

Köszönet a támogatóknak (KISZ, Polgármesteri Hivatal, Rotrans, Tamás Tibor) a résztvevőknek és mindazoknak, akik megkínáltak és bármilyen formában hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Részletes beszámolót a Lemhényi Körképben olvashatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük