Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Farkas Árpádra emlékeztek

Farkas Árpádra emlékeztek Kultúra

Március elsején Baróton, a Tortoma Önképzőkör keretében a tavaly február 7-én elhunyt Farkas Árpád Kossuth-díjas erdélyi magyar költőre, íróra, műfordítóra, a Háromszék napilap volt főszerkesztőjére emlékeztek. A Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében lezajlott találkozó házi-gazdájának szerepét Benedek-Huszár János, Barót polgármestere vállalta, meghívottjai Farkas Réka és Kali Ágnes, a költő lánya és unokája voltak.

Kérdésekre válaszolva az est vendégei elmondták, milyen volt együtt élni Farkas Árpáddal, milyen ember volt ő tulajdonképpen, hogyan alakultak mindennapjai a sorsdöntő nyolcvanas-kilencvenes évek fordulatán, mi volt fontos számára életé-ben. „Sok szempontból jó és rossz, egyszersmind nehéz és könnyű volt a lányának lenni” – mondta elöljáróban Farkas Réka, kitérve arra, hogy a sokszor szigorú, de olykor nagyvonalú apa hol egyáltalán nem nevelt, máskor viszont nagyon nevelt, vendégszeretetben viszont felülmúlhatatlannak bizonyult: gyermekkorában házuk mindig tele volt vendégekkel, többek között az erdélyi magyar irodalom olyan nagyjai sürögtek-forogtak náluk, mint Kányádi Sándor, Sütő András vagy Szilágyi Domokos.

Hirdetés
Hirdetés

A sötét nyolcvanas évekre azonban ez a nagy nyüzsgés megszűnt Farkas Árpád otthonában, mint sok mindenhol máshol, náluk is a félelem lett úrrá, „olyanokat is álmodtam akkoriban, hogy éjszaka elvittek” – emlékezett lánya. Majd elmondta, Farkas Árpád zárkózott ember volt ugyan, de szeretett emberek között lenni, energiáját a kilencvenes években már a lapszerkesztés kötötte le, versei közül sok a szülőföldről, a szülőföldhöz való ragaszkodásról szólt. Másrészt világosan látta már akkor, hogy az 1989-es változás nem fogja elhozni a hozza fűzött reményeket. Költészetében viszont érvágást jelentett a rendszerváltás, már nem írt annyi verset, mint azelőtt, „talán úgy érezte, amit meg kellett írni, azt már megírta” – vélekedett lánya ezzel kapcsolatban.

„Az alkotás olyan dolog, hogy nem választás kérdése, csinálod, mert muszáj” – mondta Farkas Árpád unokája, a Sepsiszentgyörgyön 1996-ban született Kali Ágnes költő, dramaturg. Úgy fogalmazott, soha nem érezte azt, hogy Farkas Árpád neve teherként „nyomná a vállait”, de a „költői lázadást”, azt viszont tőle örökölte, a korán elvesztett édesapja miatt keletkezett űrt is részben nagytatája töltötte be életében. „Nagyszüleim egy teljes értékű családot tudtak adni számomra, melyben felnőttem” – hangoztatta.

„Farkas Árpád, bár nők között élt (felesége, 2 lánya, 3 lányunokája vette körül), egy régi vágású férfiember volt, aki rengeteget dolgozott, agyalt, aki számára nagyon fontos volt a közösségi szolgálat, aki szeretett volna még élni, mert voltak még tervei” – hangzott a találkozó zárómondata, melyet a Csog Orsolya magyartanár által felkészített Tókos Lilla és Cristian Eszter szavalatokkal, illetve Lázár Norbert és Bogyor Attila a költő megzenésített verseivel tettek hangulatosabbá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 3., 1:49
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Azt hittem ez a hét legalább eltelik Jánoska szereplése nélkül, de nem.
    De ha a munkáját jól akarja végezni akkor nem a polgármesteri teendőit kellene ellássa? Lenne bőven amit, a filozófálást meg hagyja meg másnak.
    Csoda, hogy nem halad a fejlődés?

    • User
      Dátum: 2022. március 3., 16:23
      ÉRTÉKELÉS: 4

      Savanyú a szőlő, mi? Óvónéni, Jánoska elvette a játékom! Jánoska ügyesebb, Jánoska okosabb, mint én! Nincs már egyéb, amit csinálni, mint hogy pocskondiázom, ahol lehet. 🙁 Ne mérgelődj, ne búsulj, hiszen neked is jobb lesz az életed így, hogy ő lett a polgármester. S az, hogy szabadidejében költészettel foglalkozik, az téged nincs amiért zavarjon. Jaj, hogy te abban sem vagy jó!? Hát sajnálom! Keress magadnak valami más szórakozást … Pl. írás helyett inkább olvass. Olvass, mert az még senkinek sem ártott meg!

  • User
    Dátum: 2022. március 3., 20:20
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Mindenki a saját munkáját kellene végezze akkor lenne jobb mindenkinek. Nem csak, hogy a pályázatíró vállalkozása menjen nyakra-főre írni a pályázatokat, amelyek csak elméleti síkon maradnak elképzelésnek, nekünk meg meg nem valósuló ígérgetéseknek.
    A megye összes polgármestere nem szerepel az újságban annyit, mint ő, de minden áldott héten.
    Más polgármester adakozik, közös ügyeket intéz, végzi a saját feladatát, de ennyit senki sem szokott szerepelni.
    Mindegy csak a saját feladatát mellőzhesse, miközben szereplési vágyát kiélheti.
    Ez építő jellegű kritika, félreértesz valamit nagyon, mivel a pocskondiázásnak nincs is valóságalapja.