Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Falunap konferenciával

Hétvégén, augusztus 12–13-án Bereck is csatlakozik a faluünnepet tartó háromszéki települések sorához. A falunapok nyitánya a történészkonferencia, amelyen a 100 éve történt ojtozi csatát elevenítik fel.

Szombaton 15 órától a Berecki Művelődési Központ nagytermében a következő előadásokra várják az érdeklődő közönséget: Az 1916. évi román betörés háromszéki hatásai (dr. Nagy Szabolcs történész, levéltáros); Mărășești–Ojtoz–A román hadsereg 1917-es újjászületése (Dr. Pollmann Ferenc hadtörténész); A székelyudvarhelyi cs. és kir. 82. gyalogezred részvétele Ojtoz–Sósmező térségében 1916–1917-ben lezajlott harcokban (Illésfalvi Péter hadtörténész, muzeológus); „Tüntető” támadás Ojtoztól északra (Gottfried Barna történész, levéltáros); A román királyi hadsereg székelyföldi harcai a román résztvevők szemszögéből (naplók, visszaemlékezések) (Nagy József történész); A soproni vasezred története (Brummer Krisztián).

17 órától lesz lehetőség a település nevezetességeinek megtekintésére: a Gábor Áron-emlékházat, valamint a falumúzeumot és a római Castrumot is felkeresik, a nyári kertben eközben térzene szórakoztatja a hallgatóságot. 19 órától indul a buli: a népszerű kézdivásárhelyi énekes, László Attila, majd 20 órától szabadtéri diszkó szórakoztatja a közönséget.

Vasárnap Ojtoz lesz a kora délelőtti események helyszíne: 9.30-tól szentmise kezdődik az ottani felújított római katolikus templomban, amelynek végeztével, azaz 10.30-tól emléktáblát lepleznek le. Közben, 10 órától az öregfiúk kézilabda-mérkőzése kezdődik a berecki sportcsarnokban, a diplomákat később a nyári kertben vehetik át a nyertesek.

11.30-tól ismét szentmisére várják a híveket, ezúttal a berecki római katolikus templomba, a falunap hivatalos megnyitója 13.30-tól lesz a nyári kertben.

A település legértékesebb kincsei természetesen a gyerekek, így a továbbiakban övék a színpad: 14 órától a helyi iskolások műsora, 14.30-tól gyermeknéptánc-bemutató következik. 15 órától koncertek, majd 23 órától tűzijáték zárja a rendezvényt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük