Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ez egy jó találkozás(i hely)

Ez egy jó találkozás(i hely) Kultúra

Kedden új, ideiglenes helyszínen, a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban startolt a csíkszeredai Sapientia EMTE által indított új, második Ezüst Akadémia-tanév az 50 éven felüli hallgatók számára (ma Kézdivásárhelyen lesz a tanévnyitó). Örvendetes módon az érett korú, tudásszomjas tanulók zsúfolásig megtöltötték a templomot, közel felük másodéves akadémiás volt.
A megszokott helyszín, a Székely Mikó Kollégium konferenciatermének foglaltsága miatt a templomban tartott évnyitó ünnepségen házigazdaként először Kovács István unitárius lelkész szólt a jelenlévőkhöz, aki rendkívüli módon értékelte a jelenlevő „egyetemisták” tudáséhségét, nyitottságát, amely fiatalon tartja, illetve fiatalítja őket, és azt ajánlotta, az egyetemi élet további szokásait is sajátítsák el, mint az órák utáni sörözgetést, baráti beszélgetéseket egy asztal körül.
A 17 éves csíkszeredai Sapientiának a 2018/2019-es tanévben 3500 hallgatója van, 2300 az alap- és mesteri képzésen, 1200 pedig a ma már három helyszínen működő Ezüst Akadémián – összegezett dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes.
– Ez egy jó találkozási helye a tudomány művelőinek és a tudomány iránt érdeklődőknek, akik így közvetlenül is kapcsolatba kerülnek – folytatta az egyetemi oktató. – Az akadémia által kapcsolódik a Sapientia az ENSZ egészségügyi világszervezete szakpolitikájához, amelynek kulcsszavai az aktív és produktív időskor, sikeres öregedés: ez azt jelenti, a program az 50 feletti életkort a személyiség kibontakoztatásának a lehetőségeként értelmezi. Az ember ilyenkor új célokat tűz ki, és új dolgokat próbál ki, már csak saját belső motivációtól, nem külső elvárásoktól hajtva. A közösségi kötődés is erős mozgatórugója a tanulás e formájának, hiszen nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy a hajlottabb korban is művelődő résztvevők a legjobban az új emberi kapcsolataikat értékelték.
Az előadássorozatra vonatkozó szervezési kérdésekről Csíki Adél, az egyetem közönségkapcsolatokért felelős munkatársa ejtett szót. A megcélzott 300-as létszámon felül, most 340 jelentkezőt fogadtak – már az első jelentkezési napon beteltek a helyek –, de még így is sokan szerepelnek a várólistán. Számukra kizárólag akkor jut hely, ha valaki visszamondja a részvételt. Akik a program 70%-án részt vesznek, azaz a 14 keddi alkalomból 10-en jelen vannak, amit a hallgatói igazolványukba ütött pecsétekkel igazolnak, díszoklevelet kapnak, kis ballagási ünnepséget is szerveznek számukra május utolsó hetében. A hallgatók számára zárt fb-csoport (Ezüst Akadémia – Sepsiszentgyörgy) működik, ahol az előadások anyagát is megosztják.
A hivatalos tanévnyitó után első idei előadóként dr. Tatár Márta kovásznai szívgyógyász beszélt a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő természetes gyógytényezőkről, a továbbiakban a történelem, a biológia, a társadalomtudományok témakörébe illeszkedő előadások lesznek, illetve három időpontra még egyeztetések zajlanak. Tavaly a 300 szentgyörgyi ezüst akadémiásból 210-en vehették át a hűséges óralátogatás jutalmaként kapott díszoklevelet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük