Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ex librisektől az olajfestményekig

Ex librisektől az olajfestményekig Kultúra

Torró Vilmos-emlékkiállítást nyitottak meg szerdán a kovásznai Kádár László Képtárban. Az ex libriseiről ismert művész alkotásait nagyrészt a családtagok bocsátották a képtár rendelkezésére, de rengeteg olyan fürdővárosi lakos van, aki őrzi a műveit. A kiállítás egy hónapig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés

Torró Vilmost a kovásznaiaknak nem kell bemutatni, az idősebb nemzedék személyesen is ismerhette, de alkotásaival valószínűleg mindenki találkozott már. Torró 1935-ben született Kovásznán, ott élt és alkotott korai haláláig, 2001-ig. A kiállítást eredetileg halálának 20. évfordulójára tervezték bemutatni, a járvány azonban gátat szabott ennek.

– Tavaly volt halálának 20. évfordulója, és méltóképpen szerettünk volna megemlékezni róla. Torró Vilmos utoljára az 1992-es Csoma-tárlaton vett részt, egyéni tárlata Kovásznán 1977-ben volt, azóta nem. Ezért is szerettem volna mindenképpen tető alá a kiállítást – nyitotta meg az eseményt Konnát Rita, a képtár igazgatója.

A tárlat anyagának nagy részét Torró unokái bocsátották a képtár rendelkezésére, de kiállították több személy tulajdonában lévő művet is, a polgármesteri hivatalon kívül dr. Mátyás Attila, Thiesz János, Vészi Etelka, Zsuffa Levente, Tasnádi Levente járult hozzá a teljesebb életmű szemléltetéséhez.

– Miután begyűjtöttem és Deák Barna segítségével átnéztük az anyagot, elrendeztük a kiállítást, többen is jelezték még, hogy van a birtokukban Torró-mű. Így azt hiszem, lesz még alkalom további kiállítások szervezésére is – tette hozzá a képtár vezetője.

Torró Vilmos az ex libriseiről vált híressé nem csak szülővárosában, hanem országszerte, de külföldön is. A kiállításon ezek mellett olajfestményei is megtekinthetők. A tárlatot dr. Péter Sándor nyugalmazott magyartanár, lapunk munkatársa méltatta.

– Nem tudom, Torró Vilmos mennyire amatőr és mennyire hivatásos, ő több mint az egyszerű öntevékeny képzőművész. Főiskolája nincs, és annak idején hivatásosnak csak azokat ismerték el, akiknek volt főiskolai végzettsége. De Torró Vilmosnak volt tehetsége. Végignézve az ex librisei mellett kiállított grafikáit és olajfestményeit, meglepő, hogy nem került fel a legjobbak listájára. Az az áradó szeretet, melegség, amelyek olajfestményeiből kiolvashatók, a családközpontúság, olyan mestert tárnak elénk, aki már ezekkel is ismertté válhatott volna – jegyezte meg dr. Péter.

A művész közel 900 ex librist alkotott, számos rangos megrendelője akadt az ország minden tájáról. Ezáltal ő is számos jeles személyiséget ismert meg, valamint ismertté is vált az emberek számára.

– A művésznek rendkívül körültekintőnek kell lennie, amikor ex librist készít. Három dologra is kell figyelnie: a megrendelő személyisége, érzelemvilága, elvárása, továbbá a könyv mondanivalója, sugallata, valamint ezek mellett benne kellett lennie neki is, a művésznek – magyarázta dr. Péter.

A megnyitó ünnepségen fellépett a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ Sicton zenekara. A kiállítás április 18-ig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük