Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Évadnyitó a Háromszék Táncegyüttesnél

Évadnyitó a Háromszék Táncegyüttesnél Kultúra

Sajtótájékoztatón számolt be a Háromszék Táncegyüttes vezetősége az új évad terveiről. Ötletekből nem szenvednek hiányt, a tenni akarásuk töretlen és fenntartójuk, a megyei tanács is támogatja az elképzeléseik valóra váltását, így jelenleg nem tornyosulnak előttük leküzdhetetlen akadályok.

Hirdetés
Hirdetés

Amint az Virág Endre igazgató szavaiból kiderült, a társulat négy új munkatárssal, három táncossal és egy szervezővel vág neki a 2022–2023-as évadnak. Idén ez korábban kezdődött a megszokottnál, hiszen derekasan kivették a részüket az István, a király rockopera székelyföldi színrevitelében. Ugyanakkor a Táncsétányt már szeptember ötödikén bemutatták Nagybányán, a Magyar Napok idején zajló Főtér Fesztiválon. A hivatalos évadnyitóra ugyancsak a Táncsétány szabadtéri bemutatójával kerül sor Sepsiszentgyörgy főterén pénteken, a IV. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválon. Másnap Székelyudvarhely közönségét örvendeztetik meg a Világhírű Redever című előadásukkal az Erdélyi Táncháztalálkozón. A szeptemberi fellépéssorozatuk Marosvásárhelyen, Nyárádszeredában, Szászrégenben és a kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozón folytatódik.

Jövő esztendőben lesz Madách Imre születésének a kétszázadik és idén volt az Ember Tragédiája megírásának százhatvanadik évfordulója, mely alkalomból ez év november 30-án a Tragédia munkanevet viselő, Könczei Árpád által színre vitt művel fognak a költő emléke előtt tisztelegni. A következő év tavaszán egy olyan folklórműsor bemutatására készülnek, amely nemcsak a magyar, hanem más nemzethez tartozók számára is érthető lesz. Ily módon is szeretnék a hírnevüket öregbíteni, az álmaik közt szereplő, Kárpát-medencén túli fellépéseik alkalmából.

November 11–12-én a világjárvány miatt immár két alkalommal elmaradt néptánctalálkozó esedékes. Az első nap eseményei a Tamási Áron Színházban, a másodiké a Sepsi Arénában zajlanak majd. A rendezvény díszvendégeként a Duna Művészegyüttest hívták meg, amely a Szerelmünk, Kalotaszeg és Héttorony táncjátékát hozza el megyénk székhelyére. Lesz továbbá interaktív mesejáték, énekoktatás és hangszersimogató a gyerekeknek, valamint népviselet, nemez és fotókiállítás.

Ivácson László művészeti vezetőtől megtudtuk, az elhalálozások és az előrehaladott kor okán hagyományőrzők jelenlétére ezúttal legfeljebb a Gyimesekből számíthatunk. Sipos Noémi aligazgató további kiszállásokra hívta fel a figyelmet. Ezek egy része három magyarországi települést (Tiszakécske, Orosháza, Lajosmizse) érint. Ugyanakkor ellátogatnak a szórványba (Torda, Meggyes, Nagyszeben, Fogaras) és a Székelyföldi Napok alkalmából Bereckbe, Sepsibükszádra, Köpecre és Kovásznára.

Jó hír, hogy végre nekifogtak a Háromszék Táncstúdiónak otthont nyújtó épület rég esedékes felújításához. A megyei tanács mintegy másfélmillió lej nagyságrendű anyagi hozzájárulásának köszönhetően, december végére újraszigetelik a vízszivárgások miatt beázó tetőzetet, korszerűsítik a szellőzőrendszert és ahol szükséges, levakolják a külső falakat. De sor kerül az előcsarnok barátságosabbá varázsolására és kényelmesebbé tételére is.

Fotó: Háromszék Táncegyüttes/ Toró Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük