Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Európai Filmdíjak: a Colectiv-tragédiáról készül film lett az év dokumentumfilmje

Európai Filmdíjak: a Colectiv-tragédiáról készül film lett az év dokumentumfilmje Kultúra

Alexander Nanau colectiv című filmje nyerte a dokumentumfilm kategóriában a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti, berlini díjátadóján, amelyet a világjárvány miatt online szerveztek meg.

Hirdetés
Hirdetés

A colectiv című dokumentumfilm a bukaresti Colectiv-klubban 2015. október 30-án bekövetkezett tragédiáról, az azt követő első év történéseiről szól.

„Nagy megtiszteltetés ez. Köszönetet szeretnék mondani az akadémia tagjainak. Szereplőnk egy független újságíró, akinek van bátorsága felfedni a korrupciót. Jó dolog, hogy az európai filmkészítés az oknyomozó újságírást fontosnak tartja. Köszönöm” – mondta a bejelentés után az online bejelentkező Alexander Nanau, a dokumentumfilm rendezője.

A díjra jelölt másik öt dikumentumfilm között szerepelt még egy román alkotás, a Radu Ciorniciuc Acasă című filmje.

A berlini díjátadót helyszíni közönség nélkül tartották meg, és az interneten közvetítették az Európai Filmakadémia (EFA) honlapján. A jelöltek szintén virtuálisan vettek részt a ceremónián.

A díjnyertes colectiv Románia Oscar-nevezése a 2021-es mezőnyben, a legjobb külföldi film kategóriában. Ez az első alkalom, hogy Románia egy dokumentumfilmet nevez be az amerikai filmakadémia versenyébe.

A dokumentumfilm nemzetközi bemutatója 2019-ben, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál keretében volt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük