Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erőss Ignác hagyatéka

Ilyen méretű, mennyiségű és minőségű felajánlás nem szokványos dolog a múzeum életében – értékelte Demeter János, a szentgyörgyi Vadászati Múzeum igazgatója néhai Erőss Ignác hagyatékát, amelyet péntektől állandó tárlaton a látogató nagyközönség is megcsodálhat.

A múzeumnak adományozott gyűjteményben többek között igényesen preparált, látványos afrikai trófeák, a szibériai vadászaton gyűjtött madarak vannak, ezekből egyelőre 47 darabot állítottak ki. Elhelyezésük kisebb fejtörést okozott, de végül nagyon szembetűnő módon az előtérben kapott helyett a csíkos és fehérfarkú gnú, az antilop, a zebra, a nagy kudu, a vándor-, a nyársas, a hókafejű és a tehénantilop, a varacskos disznó, a pireneusi ibex, illetve impalatrófea, illetve az alagsorban az őzbaktrófeák.

Hirdetés
Hirdetés

A megnyitón a szentgyörgyi vadásztársaság igazgatója, László Béla méltatta az 1957-ben született, ez év januárjában elhunyt Erőss Ignácot, akinek már édesapja is vadász volt, és fiai szintén örökölték e szenvedélyt. Több mint 30 évig igazgatta az előpataki vadászterületet, gyermekei jóvoltából vadászott Afrikában, Szibériában, Ausztriában, Spanyolországban, Magyarországon, Szerbiában, ezekből az országokból származnak a most közszemlére tett trófeák is.

A tárlat avatójára eljöttek Erőss Ignác Németországban élő fiai, ifj. Erőss Ignác és László is. Előbbi a pillanattól meghatódva idézte fel édesapja emlékét, az alkalomhoz illően egy, édesapjuk 60. születésnapjára megszervezett, együtt átélt szibériai vadászatukat mesélte el.

A most adományba kapott trófeákkal a Bene-házban kiállított gyűjtemény több mint 500 darabot számlál.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük