Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érik, forr, alakul

Érik, forr, alakul Kultúra

Az esztétikus és funkcionális ötvözését szolgáló dizájn ismét egy hétig az események középpontjában lesz Szentgyörgyön november 20-tól kezdve. A főszervezők, Damokos Csaba és Grubisics Csaga formatervezők, valamint meghívottaik az EMŰK-ben tartott szerdai sajtótájékoztatón osztották meg a sajtósokkal, miért lesz ez a rendezvény élvezhető, szerethető és más, mint az eddigiek.

A harmadjára megrendezendő dizájnhéten a fiatalabbaknak bemutatkozási lehetőséget szeretnénk teremteni, és a kivitelezőkkel tovább építeni a kapcsolatot – mondta bevezetésként Damokos Csaba.

A programpontokról szerdán már írtunk, illetve megtalálható a www.designweek.ro oldalon is: a központi eszme, amely köré a kiállítások szerveződnek, az Urban function – vagyis egy modern urbánus életérzést hordoznak az alkotások: az ékszerek, ruhák, jelmezek és bútorok, melyeket különböző helyszíneken nézhetünk meg (Lábas Ház, Magma, EMŰK). A szervezők eddig már összebogozták a szálakat a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és a Partiumi Keresztény Egyetem között, termékeny kapcsolat jött létre, most a kolozsvári képzőművészeti egyetemmel próbálják meg ugyanezt, a MOME idén is jelen lesz a rendezvénysorozaton.

Tavaly a dizájnhét csúcspontját jelentette a divatbemutató. Idén csütörtök estére olyan tervezőket hívnak meg, akik a piacon is jelen vannak, elérhetők a közönség számára, emelte ki Grubisics Csaga. Kivételt képeznek a kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió tizenévesei, de nekik meg kell adni a lehetőséget a bemutatkozásra, belőlük lesznek a holnap divattervezői. A kifutón olyan márkák képviseltetik magukat, mint az Ilkapilka, Delikatesse Couture, Esztány, Yucca, Delikatesse Accesories, Mariko Bag, Sengabead Soutache Jewelr és Székely Kincső. A fast fashion-nel ellentétben minőségi alapanyagokból tartós termékeket vonultatnak fel a divatkreátorok – a környezet iránti kímélet jegyében is.

Újdonság a programok között a food-designt bemutató rendezvény, melynek helyszíne az InDivino bár: annak tulajdonosa, Debreczi Zsombor és séfje, Falvai János fogják meglepni a résztvevőket. Az alkotók esküsznek az olcsó hazai alapanyagok, illetve a régi fogások és az új ízek merész párosítására. Azok, akik befizetnek a csütörtök esti rendezvényre, a fogadókoktél után ötféle ételből kapnak kóstolót (az összetevők között szerepel a haltej, a disznófül, a lilaburgonya, a polip is), és füstölt pisztrángos pohárdesszerttel zárják a menüsort. Vendégként Mădălina Șantát várják az InDivinoba, aki biztos kézzel kivitelezi újszerű ételeit, de (majdnem) regényt is ír (és mond) hozzájuk.

A Kádár Rezső által menedzselt Pro-wood faipari klaszter az elmúlt években is partner volt az esemény szervezésében. A gyártók, tervezők és kliensek pénteki találkozóján arra próbálják rávenni a vállalkozókat, fektessenek be pénzt, energiát az egyénitermék-fejlesztésbe, mert az utóbbi években jellemzően bérmunkában végzett, szériagyártott bútorból éltek meg a fafeldolgozók. A rendelések szüneteiben azonban a saját termékkel is foglalkozhatnának, annak is van piaca, ezt saját tapasztalatával is meg tudta erősíteni Damokos Csaba. Lépni kellene a bútorgyártóknak, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket termeljenek, és a nyugat-európai technológiához képest legalább 50–60 évnyi lemaradásukat behozzák – fejtették ki a minikonferencia kezdeményezői.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások