Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdővidék népzenéjéről

Erdővidék népzenéjéről Kultúra

Hosszú szünet után kedden, október 12-én ismét újraindult a baróti Tortoma Önképzőkör. Ezúttal a Székelyföld Napok 2021. eseménysorozat részeként a baróti Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében.

Az est meghívottja Jánó Kinga, a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem Református tanárképző és Zeneművészeti Karának hallgatója volt, aki Erdővidék népzenéjéről tartott előadást.

Hirdetés
Hirdetés

A téma sokakat érdekelt, a szép számú hallgatóság nemcsak témabeli ismeretekkel gazdagodott, de népdalt is tanult az előadó jóvoltából, akivel együtt énekelhették és tanulhatták A baconi torony tetejében kezdetű dalt.

Jánó Kinga kézdiszentléleki származású, a Perkő Néptáncegyüttes tagja, ezzel együtt, mint bevallotta, Erdővidék népzenéje azért is érdekli, mert más kistájak népdalaihoz képest, az erdővidékiek kevésbé ismertek, szeretne utánajárni annak, hol, milyen alkalmakkor énekelték ezeket, annál is inkább, mert hiteles forrásból származó kiadvány Erdővidék népzenéjéről ezidáig egyetlenegy sem látott napvilágot. Előadása céljaként az erdővidékiekkel való kapcsolatteremtést határozta meg, ugyanakkor erről írta vizsgadolgozatát az egyetemen, és tovább szeretné kutatni az erdővidéki népdalokat, így várja azok jelentkezését, akik neki ebben segíteni szeretnének.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük